Pengikut

Monday, August 29, 2011

Tak mau kahwin ke?

Assalamualaikum

Soalan seperti ini akan mula membayangi anda juga jika anda berada dalam umur 20-an. Walaupun aku dah biasa dengan soalam macam ni yang selalu dianjurkan oleh makcik-makcik aku, tapi aku tak sangak bos aku pun akan tanya soalan yang sama.

Alkisahnya, sudah dua kali dia tanya umur aku berapa- mungkin dia terlupa- dan setiap kali aku kata umur aku 23tahun terus je meluru keluar dari mulutnya, "tak mau kahwin ke?". Aiyayai. Apakah? Dia kata kalau orang Cina tak kasi kahwin lambat-lambat. Tak bagus bersalin lewat-lewat (dengan penuh semangat). Melayu pun sama je "kakak"..

Budak-budak lain apa lagi, bergelak ketawa dengan soalan cepu cemas "kakak". Seronok la tu tanya soalan macam tu kat aku. Ceh. Siap berpesan-pesan pada kebaikan dan kebenaran supaya tak lupa jemput bila kahwin pulak tu.

Aku macam biasa cuma mampu tersenyum dan tergelak. No comment. Takdir dan jodoh ketentuanNya. Aku tak nak memberatkan kepala semata-mata menanti jodoh aku. Masih banyak perkara aku boleh buat sementara ia nak sampai. Kalau ada, datanglah dia, kalau tidak maka sendirilah aku.

p/s: Semalam terserempak encik yang tak berapa nak sihat mentalnya betul-betul depan stor. Aku melangkah turun dia dah ada depan mata. Bukan main dia meluru ke arah aku dengan tangan macam nak pegang aku, maka, dengan di tangan aku cuma ada pasu bunga RM19.90 aku halakan pasu tu dengan kata, " Jangan! Jangan datang dekat!" Brother yang jaga depan Karnival pun tolong aku untuk usir dia pergi, maka, alhamdulillah lepas tu dia berlalu. Seram sejuk dan kecut perut aku. Walaupun malu sebab ramai orang tengok aku acukan pasu bunga kat dia, tapi syukur. Kalau aku sorang-sorang entah apa jadi. Tak apalah kalau tak ada orang suka daripada orang yang admire aku menakutkan macam dia. Huhu. Lindungilah aku dari segala bahaya dan ancaman manusia. Amiin..