Pengikut

Monday, January 16, 2012

Tips menguruskan badan~

Assalamualaikum..

Nak kurus?
Tips hari ni:

Pergi rumah kawan yang duduk tingkat 16. Setiap kali ke mana-mana, guna tangga. Tak kira la apa pun terjadi.

Ok tak?

Okay, aku tak berani naik lif. Aku rela turun naik tangga daripada naik lif dengan orang asing kat tempat asing. Stranger anxiety tak hilang lagi ni.

p/s: Kalau selalu duk rumah aje, budak baik ke?

Ada ke Nursing kat UKM?

Assalamualaikum.

Soalan ni, dah selalu ditanya kat aku. Memang selalu sangat. Buat pengetahuan semua, memang ada kursus kejururawatan kat UKM.

Pada mulanya, kursus ni menawarkan Diploma Kejururawatan, tapi sekarang semua untuk Ijazah Sarjanamuda (degree). Lain-lain adalah, PJJ degree, perbidanan, dan jugak sarjana (master). Pengajian peringkat diploma ditangguhkan atau ditamatkan -tak pasti sangat.

Kampus kejururawatan ni terletak di dalam Pusat Perubatan UKM, sekali dengan kampus kursus perubatan (doktor) dan jugak perubatan kecemasan dalam satu fakulti perubatan.

Permohonan adalah melalui UPU.

p/s: dah banyak tawar program ni sekarang. Tanpa kawalan.

Fresh graduate kami memang tak ambil~

Assalamualaikum warahmatullah..

Hari ni, aku keluar lagi dengan harapan untuk mendapat kerja. Memang tak mudah. Aku pergi ke klinik-klinik yang tutup semalam. Ada satu klinik je yang mintak aku isi borang, klinik gigi, walaupun tak ada kekosongan.

Masa aku mula-mula tanya tentang kerja kosong tu orang kat situ tanya, 

"Ni lepas SPM la ni?"
Aku buat muka segan dan beritahu la yang aku ni dah 24tahun. Aku seorang fresh graduate dari UKM dalam bidang nursing. Diorang tertanya-tanya, UKM ada nursing ke? Pulak.

Klinik lain? "Buat masa ni tak ada," itulah jawapan diorang.

Aku jugak buat lagi salinan fotokopi resume aku. Aku nak hantar ke hospital-hospital lain kemudian. Kat sini, ada satu hospital swasta yang uniformnya agak okay. Kawan aku yang dah kerja pun nak cuba mintak kat situ, sebab uniform. Kitorang pun berjalan lagi menuju ke hospital tu, tanya kat mana human resource department.

Sampai je kat sana, kitorang tanya la, boleh hantar resume?Kerani kat situ pulak tanya untuk jawatan apa? Bila cakap nurse je, dia tanya pengalaman. Bila beritahu, dia terus jawab, " fresh graduate kami memang tak ambik." Dia nak pengalaman satu tahun sekurang-kurangnya. It's happening again and again. Semua nak ada pengalaman. Aku nak bina pengalaman korang tak bagi peluang.

Terus terang, masa tu aku memang terus rasa seolah-olah nyawa aku terbang dari jasad. Lemah je. Mungkin kawan aku tengok muka aku lain macam, dia terus cakap,"tak apa, rilex cP, rilex."

Aku terus tersedar. Aku dah berusaha. Hasilnya, aku patut berserah pada Allah.

Tapi, aku dah penat dan kitorang pun dah tak tau nak ke mana. Aku ajak kawan aku ke pejabat pos dan aku hantar resume yang ada ke 2buah hospital lagi. Cuma dua cover letter je aku buat.

Lepas tu, aku beli cardigan. RM19.90. Aku tertinggal cardigan yang aku nak pakai kat kampung sebenarnya. Tak cukup baju kalau tak ada. Heh.

Petang, aku cuma duduk kat rumah, tengok cerita Korea dan tidur.

What more can I say?
p/s: Jangan biar aku kalah.

Dunia aku dan mereka~

Assalamualaikum warahmatullah.

Salam pagi Isnin. Untuk mereka yang bekerja, selamat bekerja dan untuk yang sedang berada di rumah atas apa alasan sekalipun, selamat menjalani hari anda.

Malam tadi satu malam aku tak boleh nak tidur lena. Begitu jugak malam sebelumnya. Setiap jam aku terbangun. Mungkin aku tak biasa tidur kat tempat baru. Lagipun, aku takut kalau mengganggu kawan aku. Semalam aku tidur kat rumah kawan lain, hari ni kat rumah kawan lain. Sebab kawan aku yang ini cuti maka dia tak tidur awal sangat.

Bila aku duduk-duduk je, aku terfikir tentang masa depan aku. Aku cuba bersikap positif dan berserah, tapi aku masih jugak rasa risau dan khuatir. Agaknya, sebab aku belum sepenuhnya bersifat tawakal dalam urusan aku.

Resah hati cP~
Aku juga merasakan kelainan bila berbual dengan diorang. Dunia kami dah berbeza sangat. Diorang masih sama, setiap gaya masih sama, tapi topik diorang, aku tak boleh nak masuk sangat. Aku teringin sangat nak join jugak.

Pagi ni, aku dengan kawan aku nak keluar lagi. Aku terpaksa susahkan dia lagi, nampaknya.

p/s:Sesuatu yang tertinggal~