Pengikut

Tuesday, July 3, 2012

Aku Pun Tau Marah~

Assalamualaikum warahmatullah

Seperti yang aku dah war-warkan sebelum ni, aku selalu dah kena marah bila buat silap. Dan perasaan tu adalah, malu dan serba salah.

Tapi, aku jugak selalu je terjumpa silap orang lain. Aku tak tau macam mana nak tegur. Kalau sesama junior, aku boleh cakap je kat orang tu, "ini tak lengkap, ni silap" atau apa-apa. Tapi, bila dengan senior, aku jadi berat mulut. Susah nak cakap.

Kalau aku cakap pun, dia akan kata, "alamak, silap. Lupa." Atau, gelak-gelak je. Entahlah.

Kadang rasa macam not fair jugak. Bila aku tak sempat lagi nak settle kerja pun kena tembak. Silap sikit, kena tembak dan marah bukan main. Entah. Bila kena marah bukan aku buat silap, atau tanpa usul periksa, memang sakit hati la jugak. Sedih kot kena marah depan orang bukan silap kita.

Bila orang dah tolong buat report, ada yang tertinggal, aku tambah je kat report. Tapi, kalau aku yang tertinggal, ada jugak yang nak cakap, "cp yang buat". Then? Lain kali aku tak payah tolong la.

Sekarang dah tukar sistem. Macam hospital kerajaan. Setiap orang ada in charge patient masing-masing. Maknanya, full nursing care kena buat. Diorang nampak tak suka terutama masa pass report. Lambat. Entahlah. Tak boleh ke kita just follow the rules? Tak payah nak sikit-sikit kata itu ini. Boring lah.

Tak boleh ke, kalau buat kerja tu relax dan tenang je? Tak payah nak argue macam-macam. As long as kita tak buat benda yang salah dan membahayakan, cukuplah. Nak buat perubahan mula-mula memang lah susah, tapi, kalau kita tak mula buat, sampai bila pun tak ada apa akan jadi.

Entahlah. All I can do is write in here. I can't speak out my view yet.

Aku cuba tolong sebab aku faham perasaan kena marah dan buat silap, tapi, aku harap orang akan tolong aku jugak lah. Sebab kita sama-sama masih belajar. Senior macam mana pun, hari-hari kita sepatutnya belajar sesuatu kan?

p/s: Salah ke aku luahkan kemarahan dan ketidakpuashatian kat blog ni ye? Adakah ini dikira aku tak mampu menahan marah? Tapi, aku tulis bukan dalam keadaan marah, aku sedikit terkilan.