Pengikut

Saturday, November 19, 2011

imascu? I must see you?

Assalamualaikum

Aku rasa tak senang hati pulak. Aku menjengah imascu - sistem baru yang digunakan untuk para pelajar lepasan SPM, STPM dan matrikulasi untuk menyemak status kelayakan mereka masuk ke universiti di seluruh Malaysia. Buat masa ni, mestilah guna keputusan percubaan.

 Sisitem ni sama ada akan buat orang hilang semangat atau sedih je, atau pun akan membuat orang berusaha lebih. Aku harap sistem ni akan menaikkan semangat lah.

p/s: imascu dah macam lagu See U di IPT pulak.

STPM`

Assalamualaikum

Selamat pagi. Hari ni pagi-pagi lagi aku dah menhidupkan blog aku. Hari ni, bermulalah perjuangan untuk mereka yang menduduki STPM- buat yang terlibat dengan MUET (Malaysia University English Test). Adik aku adalah antara yang terlibat. Aku tak pasti la debaran yang dia rasa tapi dari tadi dia asyik humming lagu korea je. Adik aku ni lah.


Masa percubaan MUET haritu dia dapat band 3 dan dia sangat berharap untuk dapat band 4. Tapi, kalau dia dapat band 5 ke 6 ke lagi la bagus kan? Aku pulak debar sama. Mak baru je hantar dia ke sekolah ni.

Semoga dia dapat menjawab, menuls dan bercakap dengan baik hari ni, dan semoga idea dia mencurah-curah macam Koko Crunch mencurah-curah ke ladang gandum.

STPM- aku tak pernah ambik. Tapi, aku dengar orang kata memang lebih susah daripada matrikulasi. Aku baca adik aku punya nota pun, pening aku. Bahasa Melayu? Apa benda entah. Susur galur Bahasa Melayu semua ada. Cara sebutan setiap huruf, macam mula-mula belajar Bahasa Arab kat sekolah rendah dulu. kat mana makhraj al huruf/ tempat keluar huruf pun kena belajar.


p/s: Aku pulak risau.