Pengikut

Saturday, October 1, 2011

Under 15O~

Assalamualaikum.

Baru sampai dari Pahang beberapa jam tadi. Tujuan aku menulis entry ni sekadar nak tolong adik aku promote group Facebook dia.

Under 15O

Group ni ditubuhkan untuk mereka yang berketinggian kurang daripada 150cm. Saja-saja untuk comel-comel dan suka-suka. Bukan apa, adik aku berkongsi banyak cerita yang melibatkan perihal ketinggian dia walaupun sudah berumur 19 tahun.

Diharap dengan ada kumpulan ni bolehlah ahli berkongsi cerita-cerita menarik mahupun yang menyentuh perasaan.

Tak apa. Rendah tu comel - la konon. (Tak rela nak cakap adik sendiri comel kot. Hahaha.)

Kepada sesiapa yang berkenaan, dijemput untuk menjadi ahli. Sekian, terima kasih.

Duduk kampung susah, duduk bandar susah~

Assalamualaikum

Manusia tu tetap manusia. Itulah agaknya jawapan untuk semua persoalan dan kekusutan serta ketidakpuashatian.

Mana tidaknya, duduk kampung, mulut orang susah betul nak kawal. Aku tak sangka banyak cerita tersebar rupanya. Mulut-mulut. Berbual-bual dengan kawan sekerja yang jugak orang sekitar kampung aku, baru aku tau, cerita tak enak rupanya didengar jugak oleh orang. Betul kata mak aku.

Bukan apa, mungkin dah jadi lumrah, janda@wanita kehilangan suami, ada saja fitnah mengekori. Tolonglah. Kalau tak boleh nak tolong, simpan mulut.

Itu kisah duduk kampung.

Kalau kat bandar? Kawasan yang mana jiran tak kenal pun jiran. Kenduri macam mana? Nak mintak tolong susah. Apa-apa hal semua tak kenal. Nak kenduri tak ada orang datang pun payah. - tapi, ada kawasan kat bandar yang macam kampung. Siap ada "rewang" segala.

Kita semua ni saudara. lebih-lebih lagi kat kampung. Pusing-pusing rupanya ada jugak hbung kaitnya. jaga lah mulut. Jangan bawak fitnah kat orang. Aku akui, aku pun ada dengar cerita-cerita yang orang hamburkan, tapi, diam-diam sudahlah. Bukan kita saksi.

Fitnah lebih teruk dari membunuh. Lebih baik kau bunuh je orang tu. Ok, jangan-jangan. Jangan bunuh. Jaga mulut, jaga hati. :)