Pengikut

Saturday, December 24, 2011

Alhamdulillah. Kawan aku dah dapat kerja~

Assalamualaikum.

Semalam aku dapat tau, kawan sama-sama menganggur aku (kawan satu course) telah dapat kerja. Kerja dia amat menarik. Dia bukan jadi jururawat kat hospital tapi jururawat kat rumah. Jururawat peribadi. Beruntungnya dia sebab dia mesra alam dan pesakit senang dengan dia. Maka, dia telah dihubungi melalui kawannya untuk jadi jururawat peribadi pesakit tersebut. Menurut ceritanya jugak, dia akan dibawa sekali ke China untuk rawatan tradisional pesakit dia. :) Nak tau cerita selanjutnya? Klik sini.

p/s: aku akan terus bersabar dan berserah menanti kerja. Tertanya-tanya, adakah aku je yang tinggal belum dapat kerja? Ya Allah. Permudahkanlah urusanku. Amin..

Thursday, December 22, 2011

Terlajak~

Assalamualaikum

Benarlah kata orang terlajak perahu boleh diundur, terlajak kata buruk padahnya. Kena berhati-hati selalu jangan sampai kata-kata jadi bisa dalam hubungan dengan manusia.

Tapi, kat sini aku sebenarnya dah terlajak guna 4GB, Celcom Broadband aku ni. Kesilapan teknikal yang aku buat ni dek sibuk menonton cerita kat dramacrazy.com lah. Bukan salah sesiapa, aku sendiri cari pasal. Oleh sebab itu, semakin perlahan lah line aku.

Isu-isu terbaru.

1. Isu gay kat Malaysia yang sangat menggemparkan. Realitinya, aku dah pernah saksikan depan mata aku masa di suatu tempat.

2. Isu duit baru Malaysia yang cantik danberwarna-warni namun dah mula mencetus kontroversi kerana katanya gambar bunga pada syiling 10sen dah macam lambang bendera Israel. Secara peribadi aku nampak macam bunga je. (Paling suka 50sen- cantik)

3. Kematian Kim Jong Il (cuba teka ni siapa?) Artsi KPop?

4. Diskaun tol 25 Disember? Wah, seronoknya!

Kalau rajin klik sini.

p/s: Aku terus mengharap.

Monday, December 19, 2011

Lagi Tentang Dhia~

Assalamualaikum

Saja nak tunjuk-tunjuk.

Tempat Dhia jual nasi lemak

Peristiwa~

Assalamualaikum

Kalau peristiwa tak diingini terjadi masa bercuti ke Pangkor, kali ni peristiwa tak diingini berlaku lagi. Semalam, dalam perjalanan tiba-tiba JPJ tahan dan periksa lesen abang aku. Entah macam mana, ada masalah. Abang aku buat lesen tu dulu atas dasar kerja, bos dia yang bayar ambik lesen. Tiba-tiba lesen ada masalah. Dah berapa tahun baru kali ni kata ada masalah. Pernah kena tahan dulu, bila periksa balik kata tak ada masalah. Abang aku dah bingung dah. Tak pasal-pasal dilayang surat saman. Kena pergi tempat tu balik, kenapa ada masalah lagi?

Hari ni, adik aku pulak tak berapa sihat. Haha. Dah la jalan-jalan ke Segamat, tayar pancit tak perasan. Mujur ada pemandu prihatin tegur. Bila cuba pam tak boleh, sampai ke kedai tayar tengok tayar dah pecah. - sepupu yang bawak jalan-jalan. Tak pasal-pasal kena tukar tayar baru. Entah macam mana, memang tak rasa tayar tu pancit. Sedap je naik kereta.

Bila dah sampai Segamat dah lewat, sepupu pulak nak kerja pukul 4pm. Maka, jalan-jalan pun tak berapa sangat. Rasa sekejap je dah kena balik. tak sempat tengok-tengok puas.

p/s: seronok duduk rumah Along, boleh rileks-rileks tak ada orang sangat. Semua orang pun memang baring-baring je.

Sunday, December 18, 2011

Tajuk Yang Menarik?

Assalamualaikum.

Blog dibuat untuk dilawati. Tapi, perlu ke guna tajuk yang memprovokasi melampau? Bahasa-bahasa 18 tahun ke atas, dan bahasa-bahasa yang terlebih kesat tu perlu ke? Aku segan nak baca kalau tulis macam tu. Takut jugak kalau adik-beradik aku baca, walaupun sekadar tajuk.

p/s: maklong aku dah bising - tak nak makan ke?

Days Out - Picture!

Assalamualaikum.

Dua beradik saiz 2

p/s: mula-mula bajet mintak saiz 4, lepas tu tukar saiz 3, akhirnya dua-dua mintak saiz dua. Ok, bajet kaki besar.

Ni la budak-budak yang melepak. Ish ish ish.
p/s: banyak peristiwa memalukan dalam lif jadi. Aduh! Segan aku. (bukan aku yang buat perkara memalukan tu..budak-budak lain) :">


Adik aku's~

Aku's~

Kami's
p/s: Aku asyik makan benda tu je tiap kali ke foodcourt. Macam takde benda lain.

Friday, December 16, 2011

Usia persaraan swasta pun naik. Saya memang suka!

Assalamualaikum

Baru tadi aku baca usia persaraan swasta pun dah naik. Baguslah. Kerajaan entah bila nak ambik fresh graduate degree macam aku, swasta pulak sibuk cari pengalaman. Berapa kerat je sudi ambik. Sekarang naik usia persaraan. Kasi la diorang kerja sampai tua, biar aku ni menganggur je. Aku memang suka duduk goyang kaki kat rumah jadi penganggur :).

tulis nama atas tanah :P

Sehari tinggalkan mak~

Assalamualaikum.

 Akhirnya, aku keluar jugak dari rumah. Semalam, aku dan adik aku berjaya meloloskan diri dari ikatan lutsinar yang ada kat rumah ni dan jalan-jalan dari pukul 9am sampai 5pm ke Kuala Selangor.

Mula-mula aku dengan adik aku lepak dulu kat tempat kerja sepupu aku. Dia pinjam broadband dan laptop, line full. Seronok aku tengok. Bila sepupu aku (yang ajak main bowling) mesej kata diorang dah sampai, sepupu aku ni hantar la aku ke tempat yang dituju. Yang pasti tempat tu masih tutup. Awal pagi dah tercongok kat situ, mestilah masih tutup.

Sepupu lelaki, Fadz dan Am pergi ajak makan sarapan pagi dulu. Tapi, aku dan sepupu-sepupu perempuan semua dah makan. Maka, aku ajak la adik aku jalan-jalan ke Tesco dulu. Geram je aku tengok T-shirt RM10 semua. Tapi, aku tak berani nak berbelanja. Belum main lagi karang dah habis duit. Aku beli sedikit makanan kat bakery King's. Aku beli lebih la nak kasi budak-budak ni makan. Ececeh. Dalam pukul 10am aku gerak ke 1Plaza tu. Awal sekali. Kitorang adalah pelanggan kedua sebab ada satu kumpulan dari sekolah mana entah dah jadi pelanggan pertama (kitorang masuk dulu la sebenarnya).

Kitorang main 2 game setiap seorang. Murah. Harga pelajar satu game cuma RM3.50 dan harga dewasa RM4.50, kasut pulak RM2. Ok lah bagi aku. Aku hebat ke main? Aku rasa aku cuma menang gaya, sebab aku pernah belajar main kan masa ko-kurikulum kat Uni dulu. Budak yang main untuk pertama kali dan tak guna apa-apa skil duk asyik dapat strike dan spare aje. Aduh la.

Adik aku? Dia dah la kidal, dan lubang jari kat bola bowling tu memang la terlalu besar- jari aku pun macam nak lucut aje dari situ. Dia main memang campak la senang kata bukan leret pun. Nasib la. Sekali dia dapat strike jugak. Lucu je. Bila dan kena melompat-lompat, mentang-mentang la kecik sangat. Orang tengok pun cam budak sekolah rendah. Main punya main, akhirnya tamat setelah dua jam. Satu lane main 6 orang, syok jugak main lama sikit.

Lepas tu, Fadz dan Am nak main lagi, aku pulak bawak budak-budak lain jalan-jalan turun naik 1Plaza tu. Kecik je rupanya. Tak banyak benda pun. Cuma ada cafe, bowling, wayang dan snuker. Lain-lain benda biasa-biasa je.

Lepas tu, budak-budak ni ajak karaoke? Hah? Aku cuma bayar je lah. Aku rasa bertanggungjawab pulak nak tengok-tengokkan budak-budak tu. Aku duduk dalam bilik tu tengok la diorang bersuka-suka. Aku jugak pastikan adik aku telefon mak beritahu kitorang balik lambat-pukul 5pm sebab tumpang sepupu habis kerja, dan suruh budak-budak tu beritahu mak diorang -cam makcik kan aku?

Lepas satu jam, si Am ajak makan kat rumah dia, tapi aku menolak. Diorang pun balik makan-makcik aku dah disuruh masak siap-siap. Haha. Segan aje aku nak gi makan kat sana. Susah nak pergi, diorang naik motor, rasa tak selesa aku nak bonceng. Biarlah diorang yang pergi. Mak ayah diorang pun tau siapa bawak siapa.

Aku pun ajak adik aku makan kat Tesco Food Court. Selepas kenyang, kitorang menuju ke surau. Jalan tetap jalan, yang wajib jangan lupa. Dah sudah kitorang round pulak satu Tesco, lama jugak. Sedar-sedar dah pukul 4pm. Aku dah beritahu sepupu nak ke tempat kerja dia dalam pukul 4pm, so, kitorang pun berjalan ke tempat kerja dia. Tempat kerja dia tu studio muzik yang baru nak beroperasi, maka, dia kerja cuma seorang diri dan main internet je la memanjang.

Melihatkan line internet yang laju, aku ambik alih laptop aku dan menonton movie secara online. Cerita Ghastly kat DramaCrazy tapi tak sempat habis pakcik aku dan makcik aku ambik kitorang balik. Sebelum sampai rumah pakcik aku belanja makan Cendol Durian Borhan, cuma aku makan cendol pulut sebab aku tak makan durian. :) Dalam pukul 6pm kitorang sampai rumah tengok mak aku tengah melayan Is kat halaman rumah. Mungkin baru lepas cabut rumput.

Seronok aku dapat berjalan. Aku terasa sedikit hidup. Kalau tak aku cuma duduk dalam rumah dan plaing-paling pun keluar sidai baju atau cabut rumput. Puas!

p/s: update AVG Free dari semalam tak selesai-selesai. Nak sambung tengok cerita line asyik bermasalah. Haha.

Thursday, December 15, 2011

Masih tak pasti~

Assalamualaikum

Tibalah hari Khamis. Adik aku sedang bahagia sebab STPM dah tamat untuk dia. Hari ni, aku dan adik aku mengikut perancangannya akan keluar rumah pagi-pagi untuk pergi main bowling- gara-gara tumpang sepupu untuk pergi kerja. Balik? Aku masih belum pasti macam mana atau pukul berapa. Kalau ikutkan aku, aku memang tak ada hal nak balik pukul 5petang. Maklumlah, masa belajar dulu kalau keluar jalan-jalan, balik sampai lewat petang jugak (ooops).

Tapi, nanti kesian pulak mak sorang-sorang kat rumah jaga Is. Nasib la sekarang ni sepupu tak hantar anak dia. Ini buat aku semakin serba salah nak keluar atau tidak. Inilah jugak sebab aku jadi berat hati nak turun KL. Kalau turun KL sehari je alamatnya habis masa dalam bas je lah. Jadi, kalau boleh nak tumpang rumah kawan aku. (Ini tinggal dulu-entah bila nak perginya pun)

Kalau nak cancel kesian pulak kat adik aku, dia dah teringin. Sepupu-sepupu pun dah seronok nak keluar ramai-ramai. Aku pun rasa bertanggjungjawab nak tengok-tengokkan diorang ni (perasaan seorang kakak macam ni la kot).

Tengoklah jap lagi. Adik aku ni dah janji nak siapkan kerja rumah awal-awal kalau nak pergi jalan. Entahlah dia nak mula kerjakan rumah ni pukul berapa. Dalam pukul 9pagi terpaksa ke sana dah.

p/s: rindu kat mereka-mereka. :P

Wednesday, December 14, 2011

Day out with my Cousins~

Assalamualaikum

Hmmh. Pening kepala aku. Kawan-kawan aku ajak turun KL, sepupu ajak main bowling pulak esok. Kalau tidak hari ni, tapi adik aku masih STPM- paper last. Tapi, kawan-kawan aku bukan selalu cuti. Mana satu nak pilih ni. Sepupu-sepupu aku dah semangat pulak. Lagipun aku paling tua kalau kitorang keluar, aku rasa selamat sikit nanti. Tau je la budak-budak, aku tak berani nak kasi adik aku je pergi dengan diorang-diorang.

Kalau gi main bowling, transport agak susah. Memang la disebabkan aku tak ada apa-apa lesen, aku kena naik bas jugak sama macam kalau turun KL. Tapi, ke KL bas senang tak payah nak tekan-tekan loceng. Kalau awal pagi, boleh tumpang sepupu aku pergi kerja. Balik naik bas tak ada hal. Kalau balik pukul 5petang tumpang dia pun aku tak kisah. Dah lama tak jalan-jalan satu hari. Cuma mak kasi ke tak kasi je lah. Hoho.

Tapi, ni macam dah confirm aje nak main bowling. Budak-budak ni dah plan baik pulak. KL- aku pergi lain kali la ye? Huhu. Minggu depan ke? Turun KL duit kena lebih.

p/s: rindu jugak dengan member-member. :P

Tuesday, December 13, 2011

Turun KL?

Assalamualaikum.

Setelah berbulan-bulan duduk kat kampung dan berpisah dengan teman-teman sekuliah, hari ni diorang jemput aku ke KL. Oh, yang satu ajak hari Khamis, yang satu ajak hari Jumaat. Masalah terbesar bukan aku tak nak, bukan aku takut, tapi uhuhu..sumber kewangan dah terputus maka.. Faham-faham aje lah.

Aku pun teringin jugak nak keluar jumpa kawan-kawan ni. Aku pun sangat-sangat kebosanan setelah kian lama duduk rumah. Terbiasa jauh dan ada aktiviti. Tapi, aku masih tak tau lagi nak gi ke tidak. Susah nak buat keputusan. Aku sayang duit aku, sayang nak guna untuk suka-suka. Takut nanti nak guna tak ada duit, aku menyesal pulak.


p/s: Nak telefon Kak Naz pun tak sempat lagi. Nak tau jugak cerita baby baru dia. :)

Line atas pokok!

Assalamualaikum.

Kalau semalam aku cakap aku online atas kepala lutut, hari ni aku rasa nak online atas pokok. Biasanya, line atas lutut aku berkesan waktu pagi je. Tapi, bukan senang aku nak online pagi-pagi. Maklumlah, kalau dah kat rumah pagi-pagi mana boleh duduk senang lenang. Nanti kena ceramah pagi pulak kan?

Nak menjenguk-jenguk blog pun payah beno. Nak komen lagi lah. Berjanggut. Maka, hari ni aku akan berehat-rehat dari jalan-jalan. Lepak kat tepi je la.

p/s: Aku semakin garang la pulak. Hari-hari Is kena marah. Mana taknya, kalau pakaikan diapers dah "koyo dopateni" @ "macam nak kena bunuh. Pening kepala aku. Pakai diapers pun nak nangis terjerit-jerit. Kot la aku cubit ke pukul ke. Kena marah dah la tak faham, kena pukul pun bukan tau takut. Aduh!

Hari Keluarga~

Assalamualaikum

Malam tadi, aku tak dapat nak berblog. Ini adalah kerana aku dan keluarga aku menghadiri mesyuarat tingkap. Bukanlah. Mesyuarat keluarga-sebelah mak. Seperti kebiasaannya, pada bulan "suro"@ Muharrram, sama ada awal Muharram atau akhir keluarga kitorang akan mengadakan kenduri (tahlil/doa selamat) atas permintaan atuk dan nenek. Disamping itu kami sekalikan dengan sambutan hari keluarga, biasanya ada aktiviti. Kali ni mungkin diadakan sukaneka. Alhamdulillah, ini telah mengeratkan hubungan kekeluargaan kitorang. Generasi C1 (Marsiti dan Maswan-atuk dan nenek).

Malam tadi, aku telah secara tak rasminya dilantik jadi setiausaha, menulis atas kalendar je sebab tak jumpa buku. Tak pasal-pasal. Mentang-mentanglah aku cucu perempuan paling tua. InsyaAllah, menurut perancangan majlis akan diadakan pada 25Disember2011.

Kutipan wang kali ni sedikit berbanding tahun sebelumnya sebab duit tahun sebelum ni masih berbaki. Jimat sikit. RM10 je tahun ni, selalunya RM50 satu keluarga. Kalau ada baki, duit ni akan disalurkan untuk sepupu aku membeli ubat anaknya yang disahkan menghidap leukimia dan tengah menjalani rawatan kat HKL.

Selain tu jugak, kali ni tak ada baju keluarga yang ditetapkan. Lega sikit. Lagipun baju keluarga sebelum ni masih cantik dan elok - walaupun hampir semua ahli keluarga aku dapat baju saiz raksasa. Hahah.

Tak sabar rasanya nak berseronok, itupun kalau aku masih kat rumah. Niat kat hati nak aje biarla aku dapat join sekali, tapi, ada jugak terfikir kalau masa ni dah dapat kerja pun bagus. Aku dah penat menganggur ni.

p/s: Kawan-kawan ajak turun KL, Khamis & Jumaat. Entahlah, duit dah susut.

Monday, December 12, 2011

Laptop atas kepala lutut!

Assalamualaikum

Aku duduk kat kampung. Walaupun tak la kat pedalaman mana, tapi aku nak online ni bukan senang. Korang tau kat mana aku letak laptop aku? Atas kepala lutut. Letak atas meja tak mesti line bagus. Letak atas lantai hilang terus. Atas kepala lutut ni jugak la aku boleh online. Kena tukar nama jadi kneetop.

p/s: Kaki dah kebas. Meja!

Shoutmix berbayar?

Assalamualaikum.

Pagi ni aku bukak je blog dah terbaca perkataan berbayar. Aduh! Mana ada orang suka benda berbayar kalau boleh dapat free. Aku baca dari sini yang shoutmix akan dikenakan bayaran mulai 1 Januari 2012. Nampaknya, tak pakai dah la benda ni lepas ni.

Aku belum pandai berurusan soal kewangan melalui internet ni. Nasib baik lah sejak akhir-akhir ni pun aku dah jarang guna shoutbox. Aku lebih suka komen terus kat mana-mana yang aku rasa boleh dikomen. Kalau tak aku baca dan keluar je.

p/s: Dah berapa minggu handphone tak ada kredit. Lagi mau bayar ke? Haha.

Sunday, December 11, 2011

Kenapa aku suka perempuan?~

Assalamualaikum

Bila aku menonton cerita atau drama apa-apa perkara pertama yang aku pastikan adalah pelakon perempuan dia. Aku pun tak pasti sejak bila semua ni bermula. Seingat aku, sebelum ni aku suka tengok pelakon lelaki dia siapa, tapi semua tu cuma tinggal sejarah. Aku masih ingat lagi cerita "Fong Sai Yuk", "Marmalade Boy", dan cerita seangkatan dengannya.

Bukanlah semua aku tengok pelakon lagi je saja. Aku tengok jugak pelakon perempuan macam dalam cerita "My Fair Princess" dan "My Cousin". Cumanya, sekarang ni aku dah semakin tak kisah siapa pelakon lelaki dalam drama tu. (Terutama cerita Korea, China- kalau cerita Melayu, English dan Jepun aku pentingkan jalan cerita)

Sebenarnya, bukan aku tak tau kenapa aku suka tengok pelakon perempuan dia. Aku tau. Aku akan pastikan pelakon tu comel, cantik, dan ada reputasi yang baik selain pandai berlakon- ekspresi muka bagus. Terus terang, aku takut nak minat pelakon lelaki. Yela, maklumlah aku kan perempuan. Kalau aku minat pelakon lelaki lebih-lebih macam tak sedap je bunyinya. Sibuk tengok muka lelaki kacak atau jambu - rasa bersalah. Lebih baik aku minat artis perempuan daripada minat artis lelaki kot. Sekurang-kurangnya aku cuma mengagumi muka yang cantik dan bakatnya sambil layan cerita bukan memuja wajah lelaki kacak kan?

Pelik ke cara aku berfikir? Apa pun, yang pasti aku rasa selamat macam ni.

p/s: Aku suka tonton
Korea, China- Drama dengan unsur komedi
Jepun- Drama kekeluargaan, persahabatan
English- Janji selamat untuk tontonan Umum
Melayu- Janji tak merepek

Kisah cuti yang terbengkalai~

Assalamualaikum

Disebabkan lama sangat aku tinggalkan cerita cuti aku, sekarang dah rasa basi. oleh itu, aku sajikan dengan gambar je lah ye?


3 orang ni selalu jadi model aku..aish..
Naik boat jalan2 keliling pulau~
Di tepi pantai yang indah..

Tak ingin aku jadi famous!

Assalamualaikum

Wah, betapa berlagaknya kata-kata aku. Sebenarnya, aku pernah jugak teringin nak jadi famous ni. Macam seronok je ramai orang kenal, ramai orang baca apa yang kita tulis, dan jugak banyak earning dapat dari blog. Tapi, ada satu perkara yang menakutkan tentang blogger yang ramai pengikut ni.

Perkara yang paling aku takut adalah orang tak suka aku walaupun dia tak kenal aku. Sekadar semata-mata blog dikunjungi ramai dan mungkin tak terlayan, dan dia rasa blog tu bukan taste dia, maka dia mengeji dan menganiaya blogger yang famous.

Aku masih tak faham kenapa. Apa alasan nak rasa cemburu dengan orang yang disukai ramai? Dia berusaha gigih menaip dan mencari idea untuk menulis blog dan menghidupkan blog, orang pulak senang dengan penulisan dia, kenapa nak cemburu? Kalau cemburu dan kita juga berusaha lebih gigih tak apa la. Aku taka faham apa hasilnya nak kutuk-kutuk orang lain macam tu malah ada jugak jadi antis (macam antis artis-artis Korea pun bersepah).

Dapat apa kalau buat macam tu. Nak kutuk-kutuk siap buat group la bagai. Mencari tiap satu kesalahan orang dan disenaraikan buat tatapan umum. Aku rasa pelik. Dia bukan dapat kasi kau apa-apa. Bukan kau dapat duit pun. Tak dapat apa-apa pun.

Puas hati? Sekadar nak puaskan hati je? Eih? Kenapa tak puas hati pun kau tak tau sebenarnya. Perkara yang membazir. Baik fikir benda nak tulis yang lebih berfaedah dan tak buat sakit hati sendiri. Membazir je tulis benda kutuk-kutuk kat orang ni.

Lantak? Memang aku nak lantakkan aje orang macam tu. Malas aku nak layan. Cuma aku tak faham, kenapa nak jadi antis? Tak suka dah la tak payah baca kan?

p/s: aku baca entry yang aku suka je. Kalau tengok tajuk aku tak suka aku tak buka. Sebab tu aku tak kisah kalau orang tak baca entry aku yang tertentu. Sama je. Tiap orang ada lain-lain taste.

Dah lama tak cerita soal jodoh~

Assalamualaikum

Sejak aku berumur 23tahun, aku rasa banyak kali aku dan kawan-kawan aku cerita pasal kahwin-kahwin ni. Walaupun kebanyakan masanya cuma merepek-merepek je, tapi ada la jugak timbul soal ni. Kebanyakan masanya, aku la yang merepek-merepek- nak kahwin anak raja la bagai. Maklumlah, orang kalau solo memang boleh merepek melalut-kalau tak solo kena la fikir nak kahwin dengan buah hati.

Sejak aku duduk rumah tak ada geng nak borang ni, cerita jodoh memang dah tertutup habis. Aku sibuk fikir soal kerja dan nak cari duit je. Kalau terbaca tajuk entry tentang jodoh pun, aku buat tak tau aje. Malas nak ambik pusing. Kadang-kadang aku takut jugak dengan diri aku, kenapa pulak aku ni? Aku tak menolak perkahwinan kan? Aku pun tak tahu- rasanya aku masih normal. Cuma masa belum mengizinkan. Masa dengan kawan cerita mungkin sebab tengok orang lain kot.

Kisahnya, haritu sepupu aku datang rumah. Tengah seronok-seronok dengar dia cerita pasal cerita Korea kat Astro- lelaki ini minat cerita Korea-kalah bini dia kot.

Tiba-tiba dia cakap, "Aku rasa baik kau kahwin je la."

Tak tercengang aku? Lawak pun ada. Apa pasal pulak sepupu aku sorang ni? Dia kata, baru dia teringat umur aku sebaya adik dia. Memangla. Kan aku sesusu dengan adik hang. Takkan tak ingat? Adik aku pulak menyampuk cakap muka aku macam tak sesuai fikir soal laki (kenapa dengan muka aku?). Kalau tengok cerita Korea, aku tengok sebab pelakon perempuan dia bukan pelakon lelaki. Kan dah terpacul dari mulut sepupu aku, " Kau lesbo ke?" Astaghfirullah hal 'azim. Ke situ pulak. Adeh. Dia kata lagi, "Jangan, ko pasang je niat tu sah-sah neraka ko pergi." Merepek! Aku masih normal la.

Rupa-rupanya ada cerita lain di sebalik semua tu. Dia nak kenenkan aku dengan kawan dia pulak. Aduh! Aku rasa sangat lawak. Kenapa beria-ia sangat pulak. Dia kata, kesian kat kawan dia tu. Baik budaknya. Kalau terima kawan perempuan pun sebab kesian. Lagi-lagi kalau perempuan tu baru kena tinggal dengan kawan lelaki dia. Adeh! Yang penting- solat tak pernah tinggal katanya.

Maaflah, ye. Aku terasa macam kena electric shock aje. Aku sibuk fikir tentang kerja dan kewangan je buat masa ni. Bila dia tanya-tanya tentang status kerja aku, maka, akhirnya dia pun cakap,

"Eh, baik kau kerja dulu la. Nanti susah. Cari duit dulu."

Hah? Aku dah lama dah fikir camtu. Kau je yang tiba-tiba suruh aku kahwin la bagai. Maka, sambung balik dia ajak aku tengok cerita Korea - Running Man- kat rumah. Bila kitorang pergi sekali cerita Strong Heart duk tayang. Salah tengok jadual katanya. =_=''

p/s: Sangat tak pernah timbulkan soal kahwin kat rumah. Janggal.

Saturday, December 10, 2011

Iklan Dutch Lady buat aku rasa nak kritik~

Assalamualaikum

Sejak akhir-akhir ni aku bukan main asyik komen dan mengkritik je. Tapi, aku harap kritikan aku bukan kritikan yang menghancurkan orang atau menyakitkan hati orang. Kali ni aku nak sebut pasal iklan Dutch Lady. Tak tau la korang perasan macam aku perasankan tak.

Dalam iklan tu, budak perempuan tu nangis dalam katil dia sebab tak nampak muka mak ayah dia kan? Abang dia pulak tengah main kat ruang tamu dengan mak ayah dia. Bila nangis je mak ayah dia berkejar nak jenguk adik dia tu, tapi akhirnya abang dia ada idea nak bagi adik tu tak nangis.

Satu perkara aku tak puas hati. Perasan tak kenapa pulak mak ayah dia tak nak jenguk anak dia? Ambik je la anak perempuan dia tu letak kat ruang tamu main-main dengan abang dia ke, main dengan mak ayah dia ke. Budak tu bukan tidur lagi pun nak letak dalam bilik kan? Bila lagi nak duduk dengan family kan? Ke abang dia saja tak nak kasi mak ayah dia layan adik dia sebab cemburu- ala cemburu antara adik beradik.

Aku sorang je kot yang fikir macam ni. Hahaha. Ops, aku harap pereka iklan ni tak kecik hati. Aku terfikir je..

p/s: Malam hujan tak dapat tengok gerhana.

Perkahwinan dan Kelahiran~

Assalamualaikum

Sempena cuti sekolah ni, hampir setiap hari ada orang hantar surat saman. Mesti korang pun sentiasa mendapat undangan, jemputan atau panggilan jugak kan? Majlis perkahwinan, majlis berkhatan, cukur cambul dan sebagainya.

Well, semalam aku pergi rewang rumah sepupu. Berumur 21tahun dan telah pun bergelar isteri. Tak sangka, budak yang aku tengok cam budak kecik je dah kahwin pulak. Lain je rasa. Semalam jugak, aku baca kat facebook kawan sekolah menengah (SBP) dulu dah jugak sah bergelar seorang isteri - tak pasti dia orang ke berapa, mungkin ke-4 atau ke-5. Tahniah aku ucapkan.

Satu lagi berita adalah, Kak Naz- bukan sister in law, bukan sister in blood, tapi sister in heart aku- selamat melahirkan seorang puteri, Maisarah Amani yang bermata sepet macam maknya. Walaupun terpaksa dilahirkan dengan bantuan vaccum dan masuk NICU selepas kena resuscitation tapi, lain-lain sihat. Alhamdulillah. Tahniah.

Musim-musim. Oh, kenapa aku panggil surat saman. Sebab bila pergi kenduri kena becek @ ngeley (salam kasi duit) maka, mak aku selalu panggil surat saman. Hehe.

p/s: Selamat membayar saman.

  
Opps, paparazzi please stop!
(sekadar gambar hiasan- encik Isqandar)

Friday, December 9, 2011

Ombak Rindu - dah ada Anti's?~

Assalamualaikum

Pagi...dah bangun Subuh? Tiba-tiba mimpi nak bangun blogging Subuh-subuh ni. Semua mesti dah tau filem terbaru Ombak Rindu kan? Mungkin ramai jugak yang dah menontonnya. Ramai yang bagi komen positif malah kutipan pun amat memberangsangkan. Tapi, tak kurang jugak rupanya yang tak berapa seronok dengan filem ni.

Aku tak tonton lagi, tapi aku terbaca dalam facebook group kawan aku sedikit tak puas hati dengan kewujudan adegan atas katil yang ditayangkan. Adegan atas katil?? Aku tak pasti sebab aku sendiri belum tengok. Cumanya, kawan aku siap buat perbandingan dengan satu filem lagi yang ada nombor 3 dengan huruf G dan P. Dulu dalam filem tu, orang siap boikot marah bagai nak rak tapi kenapa dalam OR ni orang tak kecoh-kecoh?

(Rupanya, ia dipetik dari FB Wardina Safiyyah . Nak tau selebihnya boleh klik link tersebut.)

Sebab ia nampak sweet kot? Hahah. Dia kata pelik betul orang kita ni. Kalau cerita orang putih boleh di censored, kalau cerita kita kenapa tak tapiskan aje terus? Dah la pelakon tu suami orang, katanya. Mungkin ianya memang tahap geli-geli yang sweet macam dalam novelnya. (Tapis novelnya sekali? Hahaha)

Ah, kalau nak menghalalkan tu macam-macam aje alasannya. Tapi, fikir-fikirlah sendiri. Mungkin ramai yang nak tengok cerita tu sebab ia adaptasi novel terhangat di pasaran. Aku pun tak terfikir nak tengok sebab aku pernah baca novel tu. Just not very much my taste. Sebab masa novel tu top, sezaman dengannya ada banyak sangat novel genre sama. Aku ni jenis tak suka benda lebih kurang je cerita.

p/s: peminat jangan cepat melatah dengan kata-kata aku. Aku cuma menyuarakan pendapat dan menyampaikan pendapat orang. Aku pun tak tengok lagi. Mungkin best. Tapi, keburukan sedikit cepat aje dicanang orang. Ampun pak..

Thursday, December 8, 2011

Terlalu Biasa~

Assalamualaikum


Hidup manusia ni memang biasa. Apa pun yang terjadi walaupun nampak luar biasa hakikatnya semua tu biasa. Sebab memang kuasa Tuhan tu mampu menjadikan apa jua atas kehendak-Nya. Biasa la. Sebab Tuhan Maha Kuasa. Tak perlu nak rasa pelik kan? Tak ada apa yang mustahil atas kehendakNya. (intro yang tak berkaitan dengan isi)

Tapi, aku rasa bosan tengok cerita yang terlalu biasa. Drama drama tipikal yang buat aku rasa terlalu mencari kesempurnaan. Kenapa kalau cerita Melayu je nak layankan cerita bomoh-bomoh dan ilmu hitam? Musim kot? Tak kisah lah kalau itu hakikat atau kisah hidup sebenar manusia kat dunia ni. Tapi, kenapa nak adakan jugak watak-watak bomoh semua tu? Bosan aku.

Tak boleh ke but cerita orang biasa yang lebih real dan bukan tipikal semata-mata? Aku baru nak layan tiba-tiba muncul watak bomoh pulak. Nampak sangat lah Melayu ni kalau dengan bomoh tak boleh lari. Kau kaya ke, kau miskin ke, kau berpelajaran ke semua nak ke bomoh saja. Ha, esok-esok budak-budak layan cerita bomoh ni jumpa bomoh jugak la ye?

Pengajaran? Ha'a. Memang pengajaran la. Lepas ni budak-budak semakin hebat la. Kau layangkan kisah benar remaja. Ala, kalau cerita kat KL tu semua budak-budak samseng jalanan kau ceritakan. Bahasa? Aduh! Aku rasa aku pun orang muda tapi, aku pening kepala dengar bahasa dalam cerita kau ni. Bahasa Melayu mana kau guna? Segala jenis bang***, si** kau tuturkan. Aku dengan adik aku pening dengar. Ingatkan nak layan cerita di malam-malam yang bosan. Sampai aku rasa bersalah nak kasi adik aku tengok cerita kau ni, kau tau?

Semua tu terlalu biasa. Cerita habis-habis romeo bertemu julietnya. Bahagia. Tak adventure. Sekarang dah mula musim adaptasi novel pulak. Habislah segala novel yang punya jalan cerita nak sama dulu tu keluar lepas ni. Bosannya.

Aku tak pandai menulis, tapi pengalaman hidup aku kata kat aku (walaupun belum cukup lama) hidup ni tak seindah cerita Cinderella. Apa salahnya buat cerita yang lain dari kebiasaan. Mungkin mulanya tak ramai orang suka, tapi bila masa lagi nak kasi orang celik dan bukak mata? Cerita korang tu mampu memberi seribu satu kesan atas orang yang tengok.

p/s: sila lari dari kebiasaan.

Graduan meningkat, Institusi pengajian tinggi bertambah, Umur persaraan meningkat, Majikan mahu pengalaman = Jumlah penganggur meningkat

Assalamualaikum

Ye, blog ni dah jadi ruang luahan perasaan aku yang sangat tertekan dengan status menganggur aku ni. Aku tak rasa seronok pun duduk rumah goyang kaki, makan minum ditanggung. Aku rasa tak berguna duduk saja macam ni. Apa sangat yang aku boleh buat duduk rumah ni pun.

Ye, aku mula mencari salah orang dengan situasi aku ni. Aku terfikir entah berapa ramai orang macam aku kat Malaysia ni. Berapa ramai pembaca blog, pengusaha blog, pemilik blog yang menganggur macam aku? Macam mana korang boleh teruskan hidup tanpa rasa tertekan macam ni? Cuba cerita sikit.

Bila nak bukak universiti, kolej dan sebagainya bukan main bagi alasan nak meningkatkan taraf pendidikan golongan muda, bukan main cakap nak memberi sumbangan pada negara dan sebagainya, tapi, bila graduan dikeluarkan berduyun-duyun, berapa ramai yang berjaya dapat kerja dan berapa ramai yang simpan ijazah mahupun diploma dalam almari buat pekasam?

Bila mintak kerja semua pakat sibuk nak pengalaman, tapi graduan macam aku tak diberi peluang, mana aku nak cari pengalaman? Cuba cerita sikit. Ambil lah pekerja-pekerja sedia ada tu ha. Tak payah dah nak latih atau bagi aku ambil ijazah kalau tak nak ambil bekerja. Buat bazir duit je. Eh, aku belajar kerajaan tanggung la. Bukan duit aku rupanya. Duit siapa yang terbazir entah? Duit rakyat jugak la.

Umur persaraan dinaikkan. Eh? Bukan kata nak buka peluang untuk golongan muda ke? Kenapa berlawanan sangat je rasa.

Mungkin kah aku salah pilih jalan? Aku tak patut belajar bidang ni? Tapi, kalau tawaran ada adakah untuk belajar semata-mata? Bukan ke tawaran belajar sepatutnya selari dengan peluang pekerjaan yang ada? Cukup dah ke jururawat ni sebenarnya?

Nak muntah dah bila lama-lama menganggur. Aku memilih ke? GMC?<-- satu-satunya tempat yang aku tau sangat mengalu-alukan kedatangan graduan macam aku. Ke mana agaknya hala tuju aku? Hanya Allah yang tau.

Ok. Aku tensen dah ni.

I just need a job!

Assalamualaikum

Masuk bulan ni dah berapa lama aku bergelar graduan menganggur? Kalau ikut tarikh tamat belajar dalam 5 bulan jugak lah. Aku masih terus mencari dan mencari. Sampai aku terasa nak jugak hantar resume ke seluruh Malaysia ni. Tapi, nanti susah nak pergi interview.

Kawan aku yang kerja kat GMC dah dapat tawaran ke Brunei pulak. Luas rezeki dia ye? Aku sampaikan terasa nak jugak mintak kerja kat Brunei tu. Tapi, aku masih tak pasti. Susah pulak kalau ke sana. Mak aku tak kisah ke aku kerja jauh macam tu. Dia kalau boleh nak aku dekat saja.

Entahlah. Aku tak kisah kot pergi jauh-jauh. Aku tak pernah kisah. Aku pun tak suka membataskan diri aku untuk duduk dalam kepompong kecil ni. Aku nak hidup kat dunia luar dan meneroka dunia yang baru. Nanti lah aku fikirkan. Mungkin aku punya rezeki bukan dekat-dekat sini. Maklumlah, sejak tingkatan 4 aku dah mula duduk luar.

Tinggal berapa orang je yang belum bekerja. Aku jugak ada terfikir nak mintak kerja kat GMC tu. Cuma aku masih tak berani nak pakai uniform dia. Aku terasa macam bukan aku. Aku takut kehilangan identiti aku selama ni.

Entahlah. Aku tak mungkin tau takdir aku sebelum aku sampai ke realiti takdir aku tu kan? Moga Allah permudahkan urusan aku.

p/s: dah mengidamkan pakai uniform nurse.

Wednesday, December 7, 2011

Wordless Wednesday~

Assalamulaikum

Unwanted Apartment?
Holiday on mysterious island. :P

Sunday, December 4, 2011

Terlalu lama duduk rumah~

Assalamualaikum.

Selamat malam. Buat masa ni aku belum dapat mencari masa nak sambung kisah percutian. Mungkin nanti ia akan basi. Mungkin aku tak akan sambung. Entah. Bergantung.

Buat masa beberapa hari ni aku dah terasa sangat sesak nafas duduk rumah. Maklumlah, aku sudah mula duduk asrama sejak tingkatan 4. Selepas tu, aku terus sambung dan sambung belajar. Duduk rumah pun tak lama mana. Sekarang ni, sejak berstatus "belum bekerja" aku rasa dah terlalu lama aku duduk rumah. Aku mungkin tak betah.

Banyak benda aku malas nak buat. Banyak benda buat aku angin. Bosan hari-hari duduk rumah buat benda sama tak dapat nak tengok dunia luar langsung. (Okay, aku tak reti naik motor/kereta maka aku duduk rumah je la.)

p/s: Baru hari ni nak merasa seronok dapat jalan keluar tiba-tiba ada pulak yang merosakkan mood. Malas dah la nak keluar. Bosan!

Saturday, December 3, 2011

Wah, baru hari ni blog recover!

 Assalamualaikum.

Apa aku mimpi pagi-pagi buta gini main blog? Tapi, hakikatnya baru ni la blog aku dapat dibukak. Alhamdulillah. Nak nangis dah rasa. Huhu. Dah la tiba-tiba line waktu gini tak biru.

Aduh. Banyak dah rasanya tertinggal. Esok la aku kejar balik. Disebabkan line tak bagus. Aku nak tidur je lah.

p/s: nyamuk!!

Wednesday, November 30, 2011

Hari-hari marah~

Assalamualaikum

Mood aku sekarang ni asyik tak bagus je. Bukan apa, aku dah tak tau macam mana nak jaga anak buah aku yang semakin nakal ni. Bila ditegur je melenting. Suka pukul-pukul orang. Masalahnya, bercakap pun tak pandai lagi. Kecik-kecik dah macam ni. Risau aku.

Aku sampai dah malas nak layan. Janji dah mandikan, dah kasi makan, dah kasi susu aku biarkan aje. Kalau dia merengek pun selagi aku tak rasa rimas aku biarkan aje. Kalau mintak dukung, aku takkan senang-senang nak dukung. Aku tak nak dia asyik dapat apa yang dia nak.

Aku marah pun dia tak dengar, aku cakap slow lagi la. Kadang aku pukul jugak (bukan kuat-kuatla) tapi dia macam tak faham sakit. Dah tau sakit buat jugak. Entah la. Penat jaga budak tengah nakal ni.

Mungkin jugak dia perlukan lebih perhatian dari orang yang sepatutnya. Nak kata dimanjakan tak jugak, nak kata dimarah aje, dimanjakan jugak. Aku puji jugak selalu. Sayang-sayang selalu. Tapi, kalau salah aku marah jugak.

p/s: nak je biarkan- bukan anak aku tapi tak boleh. Kesian.

Budak kecik (non-edited)

Tuesday, November 29, 2011

Holiday 2~

Assalamualaikum

Bertemu lagi pagi ni. Aku nak sambung cerita percutian aku. Tak tau la ada orang baca ke tidak. Yang pasti kisah hari ni disulami dengan bahang kemarahan. Kenapa? Siapa yang marah dan hampir mengamuk ni?

Akhirnya, kami tiba di lokasi yang dituju. Nak kena naik feri. Tapi sebelum tu, kami singgah mengisi perut dulu. :)

Keluar dari parking- excited

Makan dulu..

Naik feri
Sekali lagi, naik feri Is menangis dan merengek. Aduh. Apa nak jadi dengan percutian ni? Tapi, kitorang teruskan jugak dengan percutian kitorang ni. Sampai je kat jeti (lama jugak naik feri rupanya. Ingatkan sekejap je.) kitorang tengok punya la ramai orang. Dah la tu, masa menunggu dah macam sardin dalam tin dah.

Lepas tu, tahan teksi - van kot- cukup 10orang terus menuju ke resort yang abang aku dah settlekan. Tapi.... Aduh! Sekali lagi ada masalah. Dah sampai lobi tu dah turunkan beg, tiba-tiba wakil GB Resort tu kata kami terpaksa dipindahkan ke resort lain! Alasan diorang resort dah penuh sebab ada kursus. Boleh meh? Dah terjadi dah pun. Kalau ikut kat wad kiranya kami ni dah jadi kes lodger la. Kes lain tapi terpaksa tumpang wad lain sebab dah penuh. Abang aku sangat marah. Kenapa dah sampai baru nak maklumkan?

Tapi, disebabkan pemandu teksi mendesak kitorang supaya cepat kitorang ikutkan aje. Abang aku? Sebaik je tengok resort yang dimaksudkan (katanya lebih selesa sebab sebuah rumah ada empat bilik. Dia bagi dua buah.), ianya tak seindah dikata. Nama resort tu? PP Resort.

Rumah tu ada 2 bilik. TV tak ada siaran, tempias- balkoni banjir- aircond bilik ada yang tak hidup. Rumah kami pulak lain-lain tingkat. Abang aku? Dia kata orang situ mintak lagi RM100 sedangkan abang aku bayar semua dah settle.

p/s: Pertama kali nampak abang aku mengamuk. Sangat marah. Apa jadi seterusnya?

Monday, November 28, 2011

Holiday 1~

Assalamualaikum

Alhamdulillah. Kitorang sekeluarga berjaya menamatkan percutian 2 hari 1 malam di sebuah lokasi percutian. Setelah kian lama menanti, puas jugak hati bergembira. Namun, kisah percutian aku dan keluarga bukan semuanya menggembirakan. Nak tau apa yang telah terjadi? Sila ikuti siri pengembaraan kitorang yang tak seberapa ni. :)

Hari Sabtu, jam 7 pagi semua orang mula sibuk bersiap-siap. Maklumlah, 10orang nak bersiap. Jam 10 pagi, kami pun bertolak - dua kereta. Sepanjang perjalanan aku tak tidur sangat. Selalunya aku mesti sekejap je dah lena dibuai mimpi. Namun, dek kerana keterujaan yang menggila aku tidur berapa minit je.

Akhirnya, kami tiba di sebuah lokasi. Bukan lokasi percutian, cuma perhentian pertama. Kami behenti di tebing sebuah sungai yang besar. Sempat lagi bergambar.

Sungai tepi jalan
 Itulah sungai yang dimaksudkan. Ada sesiapa tahu apa nama sungai ni? Aku pun tak berapa pasti. Tapi, kemungkinan nama sungai ni sama dengan nama negeri tempat sungai ni mengalir. Setelah berhenti beberapa minit, pemandu dah melepaskan lelah masing-masing, perjalanan diteruskan. Kami perlu menempuh dua jambatan tinggi. (Tau ke?)

Diorang kata aku ada tertidur antara jambatan pertama dengan jambatan kedua. Aku cuma ingat-ingat lupa aku tersedar bila sampai jambatan kedua. Perjalan memang lancar. Alhamdulillah. Eh, masa nak dekat sampai abang aku tersasar sedikit. Sepatutnya kena belok kiri, tapi dia sedap terus je. Nasib la dia sedar tak lama lepas tu dan ada tempat U-turn. Semua orang bukan main teruja. Aku dengan adik aku lagi la. Tapi, aku maintain cool aje. Adik aku la tak habis-habis duk sebut-sebut tempat percutian kitorang.

Akhirnya, setelah beberapa jam perjalanan, kami pun sampai ke destinasi yang dinanti-nati.

Parking atas bumbung 0_0
Pusing-punya pusing, cuma bumbung yang sudi terima kehadiran kami. Lain semua penuh dah. Masa nak turun, si kecik Is dah mula merengek. Aduh. Apa akan jadi dengan percutian kitorang ni?

Si kecik mula merengek
Banyak perkara lagi terjadi semasa percutian aku ni. Nak tau apa terjadi nantikan sambungannya esok ye? Heheh.

p/s: orang lain seronok-seronok cuti, aku terbaring. Kenapa?

Saturday, November 26, 2011

Holiday~

Assalamualaikum

Alhamdulillah. Akhirnya tiba jugak hari yang aku tunggu-tunggu. Hari ni insyaAllah kitorang akan bertolak menuju ke destinasi percutian yang dirancang. Memang dah lama aku tunggu sebab aku nak jalan-jalan, main-main. Bosan dah kot duduk rumah sesaja.

Mengikut rancangan, semua ahli keluarga aku akan pergi. Is si kecik pun pergi jugak. Wah, macam tak pernah bercuti. Mungkin la. Kali terakhir aku dapat ikut bercuti dengan keluarga aku bila entah. Maklumlah, tuntutan pelajaran. Sementara aku belum jadi wanita berkerjaya (gitu) aku nak luangkan masa dengan keluarga aku jugak sekali sekala.

Persediaan semua dah siap. Beg, siap. Kaca mata hitamku jugak dah siap. Aku telah menyebabkan hampir semua orang beli cermin mata hitam nak jalan-jalan. Agak gila-gila kat sini.

Aku cuma mampu berdoa percutian ni akan mengeratkan keluarga aku dan segala terguris terkilan mampu dilupakan. Aku jugak berharap semua akan berubah sikap kepada lebih positif kepada satu sama lain- bukan lah sebelum ni tak positif. Eh, mungkin perlu lebih optimis kot. Positif melulu tak bagus.

Aku dari pukul 5 pagi tadi dah bangun sebenarnya. Aku kalau nak ke mana-mana memang tak boleh nak bangun lewat. Automatik terjaga. Macam masa nak pergi interview haritu.

Dan aku hadiahkan special photo untuk tatapan kamu semua ye?

Yo, mama.. (credit to Is)


Thursday, November 24, 2011

Penat je aku tunggu~

Assalamualaikum

Ingat tak aku pernah cerita tentang gaji aku tak dapat-dapat lagi? Buat penat je aku risau fikir macam-macam. Punya la aku tunggu dan tunggu mesej dari bos aku. Nak marah pun ada, segan pulak tu nak mesej banyak kali.

Maka, malam kelmarin aku pergi keluar ke kedai dengan abang aku. Aku ajak singgah ke kedai- sebab kakak ipar aku cakap pergi je la tanya kat kedai. Bukan apa, aku memang segan dah la. Asyik tanya duit je. Ok, kembali ke cerita asal.

Aku masuk ke kedai jumpa Kak Ayu, borak-borak dengan dia. Lama jugak aku ambil masa untuk tanya bos aku. Akhirnya, aku beranikan diri tanya.

"Uncle, gaji saya boleh dapat bila ek?"
"Apa?"
"Gaji. Boleh dapat bila?"
"Kakak tak ada hantar kat you meh?"
"Ha? Takde."

Bos aku pun mencari-cari dalam cash machine. Aku terfikir, dah ada ke gaji? Kakak lupa nak mesej aku kot. Lepas tu, bos aku menuju ke kereta. Aku tunggu lagi.

Tak lama kemudian, dia serahkan pada aku gaji aku. Alhamdulillah. Rupa-rupanya, kakak lupa nak mesej aku da.. Aiya. Kakak..

Kak Ayu pun ada cakap, kakak datang kedai cakap kat Kak Ayu dia lupa nak kira gaji aku. Dia kata aku marah. Hahaha. Aku mesej dah paling berhati-hati dah tu. Aku tak nak orang salah faham. Adui la.

Kali 18 rupanya. :) Aku ingat nak masukkan bank terus, tapi malam tu machine cash deposit Bank Islam rosak. Terpaksa aku bawak balik. Esoknya, nak masukkan pun terlupa bawak. Akhirnya? Aku dah berbelanja guna duit tu beli sandal malam tadi RM18. Terjebak sebab ikut abang dengan adik aku beli sandal.

p/s: sandal kanak-kanak saiz 5.

Harimau masih kenyang telan garuda- hidangan unta tak mampu ditelan.

Assalamulaikum.

Bahang bola semakin berlarutan nampaknya. Sana sini orang cerita tentang pasukan bola sepak Malaysia bawah 23. Baru sahaja mereka dihadiahkan wang kemenangan RM30 000 sempena kemenangan mereka menggondol emas untuk Sukan Sea, malam tadi mereka telah mengecewakan rakyat Malaysia setelah tewas dengan Syria dalam pusingan kelayakan ke Olimpik.

Mungkin mereka masih kepenatan dengan perlawanan yang berlangsung hanya selang sehari. Mungkin. Atau mungkin juga kerana beberapa pemain yang menjadi nadi pasukan tidak dapat beraksi. Barangkali juga kerana tekanan yang dirasakan adalah kurang berbanding apabila bermain di tempat lawan. Tidak ketinggalan juga kemungkinan disebabkan melihat penonton Malaysia yang tidak memenuhi stadium dengan jualan tiket yang rendah berbanding yang dijangka. Kurang sokongan?

Pelbagai persepsi boleh timbul.

Keputusan Mas 0- Syr 2 .

p/s: sempat tonton separuh masa kedua kat rumah sepupu- tak ada Astro.

Monday, November 21, 2011

Emas ke- 59- Perlawanan bola sepak Malaysia vs Indonesia Sukan Sea 2011 siri 2

Sambungan..

Baru je Indonesia offside, tiba-tiba pemain Malaysia pulak sepak bola ke gawang gol. Tapi.. offside jugak.

Entah berapa kali free kick dah. Entah berapa kali offside dah. Perlawanan semakin mendebarkan sehinggalah masa tambahan seterusnya diberikan.

Masa kedua, free kick dua kali oleh Indonesia dekat dengan gawang gol. Tapi, berjaya dipatahkan oleh pertahanan Malaysia.

Tengah saat mendebarkan pemain Indonesia offside lagi. Dan seorang pemain Malaysia cramp. Mungkin sebab masa terlalu singkat, dia perlu diberi rawatan di luar padang. dan tak lama selepas tu penjaga gol Malaysia berjaya menahan bola oleh Indonesia.

Terkejut aku! Tengah taip tiba-tiba hampir gol- pihak lawan. Debaran semakin terasa pada minit-minit terakhir masa tambahan. Aku pasti semua orang tak nak guna penalti untuk menentukan kemenangan. Entah berapa kali cubaan gol oleh Indonesia.

Dah saat-saat akhir jatuh lagi pemain Indonesia. (memang asyik jatuh je aku tengok. hehe)

Akhirnya, masa tambahan tamat. Penalti menjadi penentu untuk menentukan siapakah pemegang pingat emas Sukan Sea 2011 Indonesia.

Harimau menentang Garuda - Penalti.

Tekanan besar untuk penjaga gol kita.
Sepakan pertama Indonesia berjaya menjaringkan gol dan pemain Malaysia juga berjaya menjaringkan gol.
Sepakan kedua pemain Indonesia gagal! Terkena tiang walau
pun Khairul Fahmi Che Mat telah terbang ke arah bola manakala sepakan kedua Malaysia berjaya membolos gol.
Sepakan ketiga Indonesia masuk manakala sepakan ketiga Malaysia yang kelihatan bersahaja tidak berjaya menembusi gawang gol.
(3 vs 3)
Sepakan ke-4 Indonesia berjaya begitu juga Malaysia!

Sepakan terakhir! dengan kedudukan sekarang 4 vs 4.

Sepakan ke-5 Indonesia berjaya dihalang dan gol kemenangan Malaysia berjaya pada tendangan ke 5!!

Emas acara bola sepak bawah 23 Sukan Sea 2011 akhirnya milik Malaysia. :) Emas ke- 59 walaupun Indonesia telah dinobatkan sebagai juara keseluruhan. Tapi, emas dalam acara bola sepak amat bermakna.

Untuk penyumbang emas acara lain, terima kasih dan tahniah. Semoga semangat kesukanan ini semakin membara. Jangan gaduh-gaduh walau apa pun orang kata.

p/s: aku sokong negara aku saja.

Malaysia vs Indonesia Sea Games 2011

Assalamualaikum

Sekarang tengah masa tambahan. Aku dah geram je tangan nak menaip. Keputusan 1-1 dan corak permainan yang mendebarkan ni buat aku rasa grrr..

Tak kurang jugak kakak ipar dan adik perempuan aku yang kecoh duk kata itu ini. Aduh! Diorang ni tengok penuh emosi. Aku gelak aje la sebab bukan tau sangat peraturan sebab tu aku diam je. Yang penting aku tengok pemain-pemain ni bersemangat lebih ni.

Tekanan nak mengekalkan kedudukan pemegang emas Sukan Sea mesti semakin meluap-luap. Harap tekanan tu menaikkan semangat pemain Malaysia.

Ohhh! Aku tengah duk taip tiba-tiba pemain Indonesia jaringkan gol!! Haha. Dah terkejut beruk dah kitorang. Sekali offside!! Huh!

p/s: nak fokus jap.

Nanny 911! Nanny McPhee! Help!!

Assalamualaikum

Siapa ada nombor telefon Nanny 911 atau Nanny McPhee? Sila serahkan pada aku dengan kadar segera. Berlaku kecemasan yang amat cemas. Dah nak naik gila aku ni.

Anak buah aku yang berusia setahun lebih sekarang semakin nakal. Dah la tu, suka menjerit tak tentu hala. Aduh! Kalah budak perempuan. Bukan apa, seharian aku jaga bingit dah telinga aku. Kalau dia tak buat hal tak apa jugak. Ni semua benda dia nampak dia nak. Kalau makan, sesiapa je makan dia pun nak makan sekali- tapi, ni bukan masalah.

Bila orang pegang benda yang tak layak dimain oleh kanak-kanak pun, dia nak jugak. Bila tak kasi menjerit menangis semahu-mahunya. Dah cakap elok-elok, tak boleh pun dia jerit jugak. Dimarah pun dia jerit jugak. Kena jelentik pun dia jerit. Bila nangis-nangis dah kena marah, apa yang dia nak tetap dia nak jugak. Aduh!

Adik aku pulak, tak habis-habis menyakat. Tiap hari aku marah dia buat jugak. Budak kecik tu kena sakat sikit menjerit. Terus terang, aku serabut jadinya. Mungkin sebab aku pantang orang jerit-jerit ni. Aku pun bukanlah suka nak menjerit. Tapi, kalau dengan adik aku yang tak dengar kata ni, terpaksa jerit jugak baru dia nak dengar kata. Mungkin sebab kitorang adik-beradik selalu bersuara lantang la anak buah aku pun jadi gini. Menjerit je tau, cakapnya tidak.

Nanny, help me! Macam mana nak ajar budak setahun lebih ni? Dia faham je bila disuruh. Buat masa ni, aku cuma baru berjaya ajar dia sabar bila tunggu susu. Aku suruh dia ke depan dulu, baring, baru dapat susu. Kalau tak sebelum ni tang mana aku buat susu kat situ la dia nak meneguk, biar la berjalan pun.

Bab menjerit dan asyik nak semua benda ni yang aku jadi sesak nafas dan serabut. Aku marah selalu aku rasa bersalah. Yela, kecik sangat lagi. Tapi, cakap pelan-pelan pun dia buat tak faham je.

Nak tunjuk tauladan pun, nak tunjuk apa? Semua benda dia nak. Dalam rumah ni pulak ramai sangat-sangat orang. Rasa nak campak bawah pokok pisang je? Hahaha. Tak lah. Kalau dia tak ada aku yang sunyi. baru tinggal kerja sekejap pun dah rasa nak peluk cium lama-lama.

p/s: bingit- tak sabar nak bercuti. Tapi, tadi aku baca tentang angin timur laut yang diramal berlaku ke atas kawasan yang aku nak pergi pada masa aku nak pergi. Semoga Allah lindungi kitorang. Tujuan nak rapatkan hubungan dan bawak mak berehat-rehat je.

Mangsa keadaan~

Assalamualaikum

Korang semua mungkin ramai yang ada facebook kan? Untuk mereka yang aktif tentu akan join segala macam jenis group, fan dan sebagainya kat facebook tu. Tapi, aku tak macam tu. Yang mana aku betul-betul nak je aku join. Tapi, sekarang ni nama aku dah di"join"kan oleh orang lain untuk macam-macam group.

Ada yang joinkan aku atas dasar perkongsian, atas dasar kepentingan sendiri pun ada. Maklumlah, syarat nak beriklan kena bawak banyak kawan join group, habis la aku tak pasal-pasal ditambah jadi ahli. Bukan apa, aku tak suka banyak-banyak benda menyemakkan kat skrin aku. Aku nak ia bersih dengan benda-benda asas je.

Lagipun, kalau nak ajak join tu ajak je la elok-elok mintak tolong ke. Ni tak pasal-pasal pulak. Aku memang sentiasa cuba menghadkan jaringan sosial aku dalam facebook. Blog tak apa.

p/s: nak mengemas muka buku :)

Resah gelisah~

Assalamualaikum

Wah, apa yang aku resahkan pagi-pagi buta ni? Bukan lah kes berat pun. Al kisahnya, setelah seminggu aku berhenti bos aku tak ada tanda-tanda nak kasi gaji aku yang terakhir. Aku ada tanya menerusi sms, tapi langsung tak berjawab. Kot la jawab nanti dulu ke, lambat sikit ke, dia tengah sibuk ke.. Ini tidak, senyap langsung. Aku ada tanya kat pekerja yang masih ada kat situ, dia memang tak sebut langsung.

Dua kali dah aku mesej tanya. Aku malas nak mesej banyak kali, macam memaksa sangat pulak. Lagipun, mana la tau dia sibuk. Entahlah. Hujung minggu ni memang nak guna duit sangat-sangat, tapi, dia buat selamba pulak. Aku dah beritahu aku nak guna duit sebelum Jumaat. Kalau Khamis dia masih tak respon aku bercadang nak ke kedai dan menuntut hutang gaji tu. Memang la bukan ribu-ribu, tapi kalau 17 x 11 dahh berapa kan?

Selama ni, setahu aku kalau ada pekerja berhenti dia yang akan mesej beritahu bila nak ambik gaji. Ni langsung, senyap sunyi tanpa khabar berita. Aduh, parah!

Aku bukan apa, malas nak paksa-paksa sangat. Aku kenal dah bekas bos aku tu. Tapi, aku sangat-sangat nak guna duit tu. Lagipun, 3 minggu sebelum berhenti aku dah beritahu aku nak berhenti. Aku tak buat salah apa-apa kalau dia tak bersedia dari awal ambik pekerja baru. Malas nak komen pasal tu.

Aku cuma harap dapat duit tu dalam minggu ni. Lagipun, memang sengaja aku plan berhenti 2 minggu sebelum nak pergi holiday. Ingatkan dah dapat duit masa ni. Rupanya, senyap aje bos aku.

Aku dah resah gelisah fikir tak ada duit nak jalan-jalan. Duduk kat rumah pun tak senang hati. Jaga budak pun asyik rasa bengang je. Haha. Kesian anak buah aku, beberapa hari aku saja malas nak layan kadang tu. Doakan lah duit aku tu dapat minggu ni dan tak payah aku susah-susah pergi kedai tuntut. Dah macam ceti pulak nanti.

p/s: tak sabar nak pakai cermin mata hitam.

Saturday, November 19, 2011

imascu? I must see you?

Assalamualaikum

Aku rasa tak senang hati pulak. Aku menjengah imascu - sistem baru yang digunakan untuk para pelajar lepasan SPM, STPM dan matrikulasi untuk menyemak status kelayakan mereka masuk ke universiti di seluruh Malaysia. Buat masa ni, mestilah guna keputusan percubaan.

 Sisitem ni sama ada akan buat orang hilang semangat atau sedih je, atau pun akan membuat orang berusaha lebih. Aku harap sistem ni akan menaikkan semangat lah.

p/s: imascu dah macam lagu See U di IPT pulak.

STPM`

Assalamualaikum

Selamat pagi. Hari ni pagi-pagi lagi aku dah menhidupkan blog aku. Hari ni, bermulalah perjuangan untuk mereka yang menduduki STPM- buat yang terlibat dengan MUET (Malaysia University English Test). Adik aku adalah antara yang terlibat. Aku tak pasti la debaran yang dia rasa tapi dari tadi dia asyik humming lagu korea je. Adik aku ni lah.


Masa percubaan MUET haritu dia dapat band 3 dan dia sangat berharap untuk dapat band 4. Tapi, kalau dia dapat band 5 ke 6 ke lagi la bagus kan? Aku pulak debar sama. Mak baru je hantar dia ke sekolah ni.

Semoga dia dapat menjawab, menuls dan bercakap dengan baik hari ni, dan semoga idea dia mencurah-curah macam Koko Crunch mencurah-curah ke ladang gandum.

STPM- aku tak pernah ambik. Tapi, aku dengar orang kata memang lebih susah daripada matrikulasi. Aku baca adik aku punya nota pun, pening aku. Bahasa Melayu? Apa benda entah. Susur galur Bahasa Melayu semua ada. Cara sebutan setiap huruf, macam mula-mula belajar Bahasa Arab kat sekolah rendah dulu. kat mana makhraj al huruf/ tempat keluar huruf pun kena belajar.


p/s: Aku pulak risau.

Friday, November 18, 2011

Tentang Dhia~

Assalamualaikum

Salam pagi Jumaat. Semoga hari ini indah dan ceria. Ececeh. Maklumlah, semalam baru menang bola Sukan Sea lawan Indonesia. Seronok terlebih ni.

Aku nak cerita bukan tentang bola. Aku nak cerita tentang, "Tentang Dhia". Merujuk pada post oleh hasrulhassan.com. Terus terang aku cakap, aku tengok cerita tu sebab penggambaran dibuat di sekitar Tanjong Karang je. Sebulan lebih diorang berkampung kat sini nak buat penggambaran. Siap tempah makan kat tempat yang sama. Ye, aku teruja la jugak. Bukan apa, masa tu aku masih kerja kat kedai, aku berharap la jugak ada diorang buat penggambaran kat situ sebab aku nak jugak dapat duit poket barang RM50. Hahaha.

Apa pun, masa hari penayangan cerita tu, kecoh la jugak ada ramai orang yang dikenali berlakon. Paling tak tahan adik aku kecoh cikgu dia berlakon jadi bos. Tegas dan tegap pulak katanya. Aduh! Budak-budak ni.

Disebabkan faktor lokasi berlakon tu, aku tertarik la jugak nak tengok cerita tu. Cerita disebalik cerita tu, aku malas nak komen. Cuma ada beberapa perkara yang sedikit mencetus getus rasa aku. Maklumlah, cerita ni kan isu wanita solehah sikit, isu keagamaan sikit. Semoga ambik yang baik-baik ajelah. Mereka cuma pelakon. :)

p/s: Hidayah milik Allah.

Wednesday, November 16, 2011

UPT +ve~

Assalamualaikum

Alhamdulillah. Kakak ipar (yang muda beberapa bulan dari aku ni) hari ni pergi cek kehamilan kat klinik kesihatan.

Dari pukul 7 pagi abang aku bawak kakak ipar aku (sambil hantar adik aku ke sekolah) keluar ke klinik. Pukul 10 lebih tadi baru balik. Aku tanya, dia kata apa pun tak tau. Orang tu tak cakap apa-apa katanya. Aduh, tak pulak dia tanya. Lawak betul la. Bila tengok kat buku ada pun tulis UPT+ve. Nasib la ada tulis.

Dia cuma kata, tadi cek darah, cek urin, lepas tu scan. Scan tak nampak kecik sangat katanya. Memang la. Dia tulis dua bulan sedangkan kakak ipar aku baru nikah 1/10/2011 . Dia kira ikut LMP (last menstrual period) sebelum tu. Maksudnya umur kandungan tu akan lebih tua beberapa minggu dari umur sebenar la kan?

Entah la. Aku tak tau la.

p/s: Ada orang asyik cakap itu ini pasal kerja. Kata mintak tolong orang dalam lah apa lah. Hospital Tanjong Karang kan kerajaan. Aku tak tau dah nak cakap macam mana. Pening kepala aku duk fikir kerja, orang asyik sebut itu ini sedangkan tak faham. Bukan apa, aku ni dah cukup serabut dah. Haish.

Wordless Wednesday~

Assalamualaikum

Very Delicious
Pau dan donut yang buat aku gemuk ni.. Hampir hari-hari aku beli. Sedap dan empuk walaupun dah sejuk. Aku rasa donut dia boleh kalahkan jenama-jenama terkemuka. Pau dia memang sedap kalau tak makan dengan inti pun sangat enak.... Fuh..!

Tuesday, November 15, 2011

Kerja salah, tak kerja salah..~

Assalamualaikum

Dah dua hari duduk rumah, baru hari ni aku nak mencari-cari lagi mana nak hantar resume. Entah kenapa, semakin hari semakin malas. Mungkin dah lama sangat duduk rumah, selesa. Makan pakai semua cukup. Tapi, duit? Semakin habis kot.

Semangat aku pun dah semakin hilang. Aku tak tau la macam mana nak mula kerja nanti. Bila? Kat mana? Segala persoalan semakin bersarang dan bersawang. Betul la orang cakap, penantian tu penyeksaan. Aku tak la terseksa apa pun, cuma dari segi psikologi ni ha la. Makin tak selera nak fikir soal kerja.

Asyik-asyik terfikir macam mana cara lagi nak cari dan buat duit ni. Duduk kat rumah je ni.

Hari-hari jaga anak buah, kejap marah, kejap suka, kejap bosan. Makan minum, tidur. Aku pun rasa aku dah mengembang. Entah-entah dari underweight boleh masuk kategori heavyweight kalau lama-lama macam ni.

p/s: Semakin tak sabar nak bercuti.

Monday, November 14, 2011

Belum buat pregnancy test dah dapat buat buku?

Assalamualaikum

Hari ni kakak ipar aku pergi ke klinik kesihatan kat tempat aku. Niat untuk buat pregnancy test, tapi bila dah kat sana tak payah buat pun. Terus buat buku. Cuma diberi surat untuk buat blood test kat tempat lain. Dia fikir kak ipar dah buat urine pregnancy test sendiri tak payah buat la kot.

 Tapi, bukan ke test kit tu tak boleh beri keputusan yang salah atas beberapa sebab? Memang la disuruh buat kat klinik satu lagi Rabu ni, tapi, buku dah buat dah pun. Bukan la nak fikir negatif, tapi kata lah kalau keputusan negatif. Bukan ke haru..?

Tak tau la. Aku tak belajar jadi jururawat masyarakat dan tak tau sistem. :P

Bos tak nampak, tak pe..

Assalamualaikum

Baru terbaca tentang amanah kat page En. Ben. teringat pulak aku kes-kes kat kedai bila pelanggan mintak kurang harga.

Rami yang mintak kurang beberapa sen. Kadang mintak harga supaya genap. Aku jadi serba salah. Bukan aku nak letak harga mahal, aku cuma pekerja.

Kadang ada yang mintak aku telefon bos untuk mintak kurang harga- kalau barang besar atau beli banyak aku tak kisah nak telefon. Aku telefon je walaupun segan jugak sikit-sikit telefon bos.

Cuma yang aku tak seronok bila ada yang mintak kurang sikit, lepas tu bagi alasan berapa sen je, bos tak tau, bos bukan ada. Suruh aku kurangkan harga jugak. Tolonglah ye, saya cuma pekerja. Saya kena bersikap amanah.

Tiap kali terpaksa menahan rasa malu, bila ada orang mintak kurang macam tu. Aku tak tau nak cakap apa. Kadang nak je aku cakap aku kena amanah. Lebih-lebih lagi aku orang Islam takkan tak faham kot? Tapi macam kasar bunyinya. Akhirnya aku cuma cakap, saya kerja je. Kalau pekerja satu lagi akan cakap bos tengok dari CCTV. Yelah, kalau bos tak tau pun bukan ke ada yang Maha Mengetahui tengah memerhati setiap perbuatan kita walau sebesar zarah?

Hutang 10sen pun entah berat macam mana kat akhirat nanti, kalau aku dengan sengaja bagi harga rendah, berapa tan aku nak kena pikul nanti?

Itu baru soal duit, harta benda yang nampak. Banyak lagi amanah-amanah yang ada pada kita yang kita tak nampak selalu terleka ni.

Dari Abu Hurairah:
“Tanda-tanda munafik itu ada tiga: apabila bicara, dia dusta; apabila berjanji, dia ingkari; dan apabila dipercaya (amanah), dia berkhianat". (Hadist Sohih). Sumber

Ada apa dengan 12/12/12 ?

Assalamualaikum

Tarikh 11/11/11 telah berlalu dengan ramai yang meraikan majlis perkahwinan, kelahiran dan tak mustahil juga yang meratapi kematian orang tersayang.

Tahniah untuk yang meraikan hari bahagia, dan takziah untuk yang berduka.

Tapi, perasan tak? Tahun depan, 12/12/12 merupakan peluang terakhir untuk dapatkan tarikh yang cantik untuk era 2000? Kalau nak dapatkan tarikh catik lagi kena la tunggu tahun 3000 kalau ada.

Tak boleh nak dapat tarikh 13/13/13 sebab mana ada bulan 13 kan?

So, apa lagi? Sila la rebut peluang yang ada ni ye? Hehe. Kalau ada yang nak merancang apa-apa, sila la rancang.

p/s: Merepek meraban lagi.

Sunday, November 13, 2011

Melepak tak keruan.

Assalamualaikum

Hari pertama pengangguran semula. Tahniah untuk aku.

Pagi ni, aku cuma melayan karenah anak buah aku, Is. Sempat aku tidur tadi lepas tidurkan Is. Haha. Ni aku on laptop nak melayan lagu-lagu yang dah lama tak aku dengar, elok pulak dia bangun dah. Biarlah. Tak kacau aku lagi buat masa ni.

Bila aku nak mulakan penghantaran resume lagi ni? Aku malas lagi hari ni. Bilik pun masih kapal karam.

Semalam berlaku sedikit ketidakpuashatian. Seseorang yang telah bergelar pengajar telah menyebabkan aku terasa rendah diri dan sedikit terhina. Bukan nak bagi sokongan. Kalau tak berani dengan jururawat baru, kata pengajaran tak macam dulu, siapa yang mengajar? Salah aku jugak? Lantak kamu la cik puan.

Nanti kamu sakit suruh la kawan-kawan sebaya kamu jaga kamu ye? Mestila kamu akan komen banyak kalau golongan muda ni yang jaga. Semua tak betul nanti. Huh. Ok, aku naik angin.

Astaghfirullah.

Yela, aku tengah kalut nak cari kerja boleh pulak ada orang yang merendahkan semangat.

Terus doakan aku, ye.

Menganggur Semula..

Assalamualaikum.

Ye, aku telah meletak jawatan secara rasmi hari ni. Aku bukan lagi pekerja Sunrise Cash & Carry. Aku kembali menganggur.

Kali ni aku nak tumpukan perhatian pada pencarian kerja. Ipoh? Tidak. Aku takkan ke sana. 3bulan tempoh latihan yang ditawarkan langsung tak diberi sebarang bayaran, aku dah tanya orang-orang yang lebih arif, ia adalah tak wajar. Dalam Akta Buruh pun, tak ada kerja yang tak punya bayaran.

Aku tak memilih, tapi ini kewajaran. Aku tak nak tergesa-gesa nak kerja punya pasal akhirnya menganiaya diri sendiri.

Aku akan terus mencari dan menanti. :)

Saturday, November 5, 2011

Dalam kereta pun boleh meragut..

Assalamualaikum.

Ni la alkisah peragut zaman sekarang. Kalau dulu peragut je disinonimkan dengan motosikal, sekarang naik kerata pun boleh meragut.

Kejadian ni baru je berlaku beberapa hari lepas di depan Billion Tanjong Karang. Seorang wanita berjalan kaki diragut oleh seorang wanita yang menaiki kerata- dipandu oleh seorang lelaki.

Dah tak boleh nak takut dengan penunggang motosikal je. Orang naik kereta pun bahaya jugak. Senang kata semua orang dah semakin menakutkan.

Semakin lama, semua orang makin berhati-hati, kepercayaan pun akan mula terkikis.

p/s; makin la aku berkira-kira nak berhijrah sendiri..

Salam Aidiladha~

Assalamualaikum..

Di kala malam yang sejuk diiringi hujan rintik-rintik ni, sambil menonton kompilasi Chucky, aku nak mengucapkan salam Aidiladha untuk semua.

Aku tak rasa raya langsung sebenarnya. Maklumlah, kerja sehari suntuk. Tadi stok sampai, pekerja tinggal dua sebab sorang tiba-tiba pitam. Esok masuk kerja pukul 9.30am. Huhuk.

Tak apa lah. Ini latihan untuk masa akan datang.

Apakah pengorbanan yang aku dah lakukan? Apakah aku dah cukup menghayati Aidiladha ni? Aku tak pasti.

p/s: Masih berkira-kira tentang Ipoh. Cuba hubungi pihak sumber manusia sana tapi belum berjawab.

Thursday, November 3, 2011

Please pray for her ~

Assalamualaikum

Selamat malam. Semoga semua dalam keadaan sihat-sihat sahaja hendaknya.

Aku cuma ingin memohon kesempatan untuk meminta masa anda sedetik untuk mendoakan salah seorang ahli keluarga saya (anak sepupu) yang menghidap penyakit Leukemia -kanser darah- dan sedang menjalani rawatan kemoterapi di Hospital Kuala Lumpur.

Doakan supaya Kamelia tabah dan berjaya mengharungi rawatan dan penyakitnya. Semoga yang terbaik untuk dia. Doa anda amat dihargai.

Kamelia baru berusia 2 tahun lebih. Baru-baru ni doktor mencadangkan untuk mengambil tulang sum sum kakaknya sebagai salah satu alternatif rawatan. Sebarang keputusan belum dibuat.

p/s: Hari tu tengok Kamelia pucat lesi, biru dalam buaian.

Tak tahu mana arah~

Assalamualaikum

Hari ni baru aku terbaca entry kawan aku. Akhirnya, dia mintak jugak Glen tu. Tak apa lah, semoga dipermudah rezekinya. Aku pun masih bingung tentang Ipoh.

Aku perlu cepat telefon dan tanya setepat-tepatnya tentang tempoh 3bulan latihan dengan hospital tu. Panjang aku kena fikir ni.

Entahlah. Doakan aku ditunjukkan jalan terbaik buat aku. Sementara tu aku memang nak menghantar lagi seberapa bundle resume yang boleh.

Ke mana?

Tuesday, November 1, 2011

Takut yang dikejar tak dapat yang dikendong keciciran~

Assalamualaikum..

Sekali lagi aku tinggalkan blog aku sampai bersawang. Sejak dua menjak ni aku merasa kepenatan kerja di kedai. Malah aku telah membuat keputusan untuk berhenti pada 12/11/2011. Aku tak perasan ada tarikh 11/11/11, kalau aku perasan aku mesti nak berhenti tarikh lawa tu.

Melalut je. Hari ni aku cuti. Bukan cuti bersenang lenang. Aku ke Perak tadi. Ye, Ipoh, Perak atau lebih spesifik lagi Hospital Fatimah. Ada ujian kemasukan untuk menjadi trainee staff kat sana.

Alhamdulillah, aku boleh masuk bila-bila aku nak. Cuma telefon untuk mengesahkan persetujuan aku dan bila aku nak mula. Cuma..

Bukanlah aku nak memilih. Antara perkara yang berada dalam pertimbangan aku ialah:

1. Ipoh- jauh dari Selangor dan aku tak ada kenalan kat sana.
2. Rumah sewa- mana aku nak duduk?
3. Gaji- basic RM1500 + elaun 100++ kalau tak silap. Total dalam 1700++ (tapi ni aku tak berapa kisah sangat)
4. Paling aku kisah- kalau aku setuju, aku kena buat medical check up yang memerlukan modal RM100++. Lepas aku dah sah jawatan, baru aku boleh claim, atau aku berhenti sekerat jalan aku boleh tulis surat untuk claim. Selain itu, maximum tempoh latihan adalah 3bulan, dan dalam tempoh latihan aku TAKKAN BERGAJI (aku terlupa tanya, adakah tak dapat langsung atau akan dibayar setelah sah jawatan- mungkin akan telefon semula kemudian untuk pastikan). Aku nak makan apa? Sewa nak bayar pakai apa? Kawan aku kat KPJ dulu kata tak bergaji gak, tapi ada elaun RM600. Hmm.. Sila call kot..

Aku boleh telefon bila-bila aku nak masuk ke sana. Maknanya, aku ada tempoh lama untuk berfikir. Aku masih lagi nak berusaha dapatkan kerja di sekitar Selangor dan Kuala Lumpur dan tak perlu aku tunggu melangut tak masuk gaji (makin kering la aku). Cumanya, aku khuatir terlalu memilih akan buat yang dikejar tak dapat, dikendong keciciran.

....... Nak rehatkan kepala otak dulu. Tak sabar nak berhenti dan bercuti dengan keluarga aku hujung bulan ni. :)

Thursday, October 20, 2011

Dah memang tak rasa nak update, nak buat camne?

Assalamualaikum

Ye, aku dah lama tak update. Orang kata kalau nak jadi blogger berjaya kena rajin update blog dan berkorban masa dan perah otak untuk memeriahkan blog. Ye, aku tak ada alasan sibuk atau sebagainya. Mungkin belum masa nak cari duit guna blog.

Semakin hari makin penat kerja. Dah la kepala asyik fikir soal diri yang tak ter"employed" oleh sebarang hospital. Duk pusing fikir hal rumah dan sebagainya. Kerja pun rasa sekadar nak duit saja.

Berfikir beberapa kali nak berhenti. Tunggu pekerja baru masuk. Tapi, kalau tak ada duit, broadband nak online ni siapa nak bayar, ye tak?

Entahlah. Bangun pagi je jalan kaku. Tapak kaki pun keras sakit nak menapak. Aku dah tak lalau nak kerja. Hari ni dapat cuti, bos suruh cuti. Minggu depan tak ada cuti dah la ni. Pekerja sementara pun esok hari terakhir kerja. Aku ni je la yang sementara punya la dah lama.

Balik kerja dah penat, tengok TV pun TV yang tengok aku. Dulu boleh lagi stay sampai pukul 1am, sekarang masa tu dah sampai London.

Nak duit, tapi tak nak kerja? Jangan harap! Ngek.. =_=

..maafkan saya..~

Petang itu mereka keluar menunggang basikal ke kedai berhampiran.

Si ibu membelek-belek barang-barang yang ada di kedai itu. Si anak turut sama membelek-belek, mencari sesuatu yang diminati.

Tidak lama kemudian, terjadi perbualan yang akhirnya menyebabkan Yuhara-san memarahi anaknya. Miko-chan jadi tak keruan. Dia memeluk ibunya, " Ibu..ibu..." dalam nada memujuk. Pada mulanya, ibu yang bertubuh kurus itu cuba tidak menghiraukan anaknya, namun, dia mengalah juga. Dipeluk dan dibelai anak kesayangannya yang satu.

Setalah selesai memilih barang yang dikehendaki, gam berharga 3000yen, Miko-chan menarik tangan ibunya. Bahagian barang permainan. Dia meneliti setiap satu permainan yang ada dan matanya terpaku pada sejenis permainan blok. Dia menunjukkan kepada Yuhara-san. Yuhara-san menyatakan bahawa itu tidak sesuai untuknya.

Miko-chan meneliti pula permainan yang lain. Sesekali dia mencuba dan menggayakan permainan yang ada. Entah kenapa, satu pun tidak diminatinya. Dia tetap menunjuk ke arah permainan blok tadi. Ibunya pula asyik menidakkan segala yang dia mahukan.

Bila dia terpandang mainan yang terletak tinggi, dia meminta Yuhara-san mendukungnya. Ternyata hubungan mereka amat erat dan mesra. Sepanjang masa itu, Yuhara-san kerap mengusap dan memperbetul rambut anaknya.

Dalam tempoh tidak sampai 30minit itu, hubungan dan kasih sayang antara mereka jelas tergambar, mungkin tidak cukup untuk digambarkan dengan kata-kata. Walaupun akhirnya tidak ada satu permainan pun yang dibeli, mereka tetap melangkah keluar kedai sambil berpimpin tangan dengan senyuman. Yuhara-san sempat meminta sekarung plastik untuk menutup kepala anaknya. Petang itu, hujan yang akhirnya semakin reda menyaksikan kasih sayang seorang ibu dan anak perempuan yang erat memeluk badan ibunya dari tempat belakang basikal.

p/s: adaptasi kisah benar. Seolah menonton drama kekeluargaan Jepun.

Wednesday, October 12, 2011

Wordless Wednesday~

:) behind the scene

I need a job.

Assalamualaikum

Ini bukan iklan rancangan televisyen, tapi aku memang memerlukan pekerjaan. Adakah aku perlu lupakan keutuhan hati aku untuk tidak memohon bekerja di Glen semata-mata nak dapat kerja?

Menanti dan terus menanti. Aku sangat runsing orang asyik tanya. Aku sangat runsing aku tak mampu bawak diri dan skil dan pengetahuan aku dalam bidang ni jadi "cap ayam".

Setiap hari kawan-kawan aku yang belum dapat kerja duk pusing hantar resume. Aku berharap penantian ni akan berakhir segera dengan pengakhiran yang terbaik. Amin..

p/s: Terlalu sibuk dengan kenduri kahwin abang aku sampai tak berkesempatan online. Ahli rumah dah bertambah jadi 10orang. Nasib la abang aku yang sulung kerja luar, dah tinggal 9 semula.

Beli hanger banyak-banyak!

Aku masih di sini

Saturday, October 1, 2011

Under 15O~

Assalamualaikum.

Baru sampai dari Pahang beberapa jam tadi. Tujuan aku menulis entry ni sekadar nak tolong adik aku promote group Facebook dia.

Under 15O

Group ni ditubuhkan untuk mereka yang berketinggian kurang daripada 150cm. Saja-saja untuk comel-comel dan suka-suka. Bukan apa, adik aku berkongsi banyak cerita yang melibatkan perihal ketinggian dia walaupun sudah berumur 19 tahun.

Diharap dengan ada kumpulan ni bolehlah ahli berkongsi cerita-cerita menarik mahupun yang menyentuh perasaan.

Tak apa. Rendah tu comel - la konon. (Tak rela nak cakap adik sendiri comel kot. Hahaha.)

Kepada sesiapa yang berkenaan, dijemput untuk menjadi ahli. Sekian, terima kasih.

Duduk kampung susah, duduk bandar susah~

Assalamualaikum

Manusia tu tetap manusia. Itulah agaknya jawapan untuk semua persoalan dan kekusutan serta ketidakpuashatian.

Mana tidaknya, duduk kampung, mulut orang susah betul nak kawal. Aku tak sangka banyak cerita tersebar rupanya. Mulut-mulut. Berbual-bual dengan kawan sekerja yang jugak orang sekitar kampung aku, baru aku tau, cerita tak enak rupanya didengar jugak oleh orang. Betul kata mak aku.

Bukan apa, mungkin dah jadi lumrah, janda@wanita kehilangan suami, ada saja fitnah mengekori. Tolonglah. Kalau tak boleh nak tolong, simpan mulut.

Itu kisah duduk kampung.

Kalau kat bandar? Kawasan yang mana jiran tak kenal pun jiran. Kenduri macam mana? Nak mintak tolong susah. Apa-apa hal semua tak kenal. Nak kenduri tak ada orang datang pun payah. - tapi, ada kawasan kat bandar yang macam kampung. Siap ada "rewang" segala.

Kita semua ni saudara. lebih-lebih lagi kat kampung. Pusing-pusing rupanya ada jugak hbung kaitnya. jaga lah mulut. Jangan bawak fitnah kat orang. Aku akui, aku pun ada dengar cerita-cerita yang orang hamburkan, tapi, diam-diam sudahlah. Bukan kita saksi.

Fitnah lebih teruk dari membunuh. Lebih baik kau bunuh je orang tu. Ok, jangan-jangan. Jangan bunuh. Jaga mulut, jaga hati. :)

Friday, September 30, 2011

My Brother's Wedding~

My Brother's Wedding :)
Alhamdulillah. May Allah bless them and us ;)

p/s: Masih segan-segan dengan kakak ipar baru.

Malam sebelum pernikahan~

Assalamualaikum

 Ni dah betul malam dah ni. Pagi kot. Ye, malam ni adalah malam penikahan. Bukan aku la. Abang aku. Esok kami dijadualkan bertolak ke Pahang. Bagus jugak nikah lepas Asar. Boleh aku berguling-guling dulu sebelum majlis. Kalau tak mau pengsan aku.

Pening kepala semua orang. Masing-masing cuba berhati-hati supaya tak menyinggung perasaan masing-masing. Maklumlah, kepala pening. Banyak hal.

Aku? Aku pening jugak lah nak cuti banyak kali. Duk sibuk fikir tak kerja-kerja lagi. Sabar je lah.

Eh, balik cerita malam nikah. Tadi ramai jugaklah makcik-makcik datang duk persiapkan abang aku nak nikah. Mandi lulur? Inai. Tips segala dan beri sokongan. Esok semua tak dapat ikut untuk majlis nikah sebab hari bekerja. Diorang pun masing-masing kerja kerajaan. Musim nak periksa- ramai cikgu.

Ni pun masih ada sorang belum balik. Pemeriah keadaan. Aku tak ni duk fikir apa barang ada tertinggal ke nak ke Pahang ni. Takut nanti tertinggal benda penting pulak.

Apapun, semoga semuanya berjalan lancar dan tak ada apa yang lari budget. Heh. :)

p/s: kak ipar awal-awal dah pesan, hantaran tu - makanan- janganlah hancur. Bawaklah balik.

Tuesday, September 27, 2011

Pekerja runsing, anak bingung~

Assalamualaikum.

Hari ni hari Selasa kan? Entah kenapa kepala aku pening betul hari ni. Pagi-pagi lagi mak dah tanya cuti bila. Maklumlah dah nak kenduri- majlis perkahwinan abang aku yang ke-4.

Hujung minggu ni dah kena iring pengantin ke Pahang. Minggu depan dah kenduri kat rumah sini. Mak dah suruh cuti awal sikit nak kemas-kemas rumah. Aku dah malu mintak cuti kat "kakak". Asyik cuti je dah bulan ni.

Walaupun aku dah beritahu "kakak" awal-awal, entah kenapa sebagai pekerja aku rasa susah hati dan tak senang. Tapi, aku kena mintak cuti jugak. Tadi, masa mesej mintak cuti kepala aku dah berdenyut-denyut je fikir. "Kakak" marah ke? Tak apa ke aku mintak cuti banyak-banyak macam ni? "Kakak" siap tanya aku kerja sampai bila. Dia tak sabar nak aku berhenti ke, atau nak bersedia ambik pekerja baru je?

Kalau aku tak mintak cuti, pengsan la mak nak mengemas sorang-sorang. Mana ada orang lain dah. Adik aku sah-sah la sekolah. Yang lain kerja.

Ni lagi satu hal. Mentang-mentang status aku pekerja sementara, boleh aje suruh aku mintak cuti entah bila-bila. Orang lain tu, ada siap kerja dengan pakcik sendiri, abang aku nak ke Pahang pun tak dapat cuti. Aku ni kerja dengan entah siapa-siapa, bos tu tak ada kaitan pun disuruh mintak cuti. Hati aku ni serba salah la jugak.

Ditelan mati anak, diluah mati bapak. Pening kepala aku. Nak berhenti tak ada sesiapa pun nak kasi duit, tak berhenti rasa bersalah duk cuti saja. Cepatla saat kesibukan ni berlalu.

Aku dah kerja betul nanti, takkan nak aku cuti sesuka hati lagi? Cepatlah dapat kerja. Runsing dan tak tenang dah jiwa aku ni. Sakit otak.

Hati Emak~

Assalamualaikum

Pagi ni memang dingin. Hujan lebat malam tadi disusuli blackout. Entah pukul berapa bekalan elektrik kembali pulih.

Akhir-akhir ini, aku tengok semakin banyak kes-kes penganiayaan, terhadap orang tua bahkan kanak-kanak. Ada ibu bapa yang dibuang begitu je. Itu kan orang yang membesarkan kita.

Memang semakin meniti usia, mereka ni akan kita rasakan semakin berubah perangainya. Mereka semakin sensitif. Tapi, apa salahnya? Selama ni, nangis manja kita mereka layan dan tempuh sampai kita dewasa. Sihat. Kenapa karenah mereka kita tak mampu nak hadapi?

Mereka mendambakan kasih sayang kita, sama macam anak-anak perlukan kasih sayang ibu bapa. Mana manusia tak perlukan kasih sayang?

Sepanjang pengamatan aku, mereka tidaklah cuba menyusahkan anak-anak. Marah, berkecil hati macam mana pun, anak tetap didahulukan. Tapi, kenapa anak-anak tak boleh mendahulukan ibu bapa? Aku pun tertanya, berapa kali aku menentang permintaan mak?

Hati ibu yang semakin tua, memang jelas semakin rapuh. Mereka semakin keletihan menghadapi pancaroba dunia. Hati mereka itu juga semakin tua. Kasihanilah mereka. Mereka cuma mengharap yang terbaik buat anak-anak mereka. Mereka mahu anak mereka "hidup". Benar-benar hidup. Bukan sekadar bangun pagi bernafas dan kemudian malam tidur setelah perut kenyang terisi.

Sunday, September 25, 2011

Macam mana aku boleh dapat kerja separuh hari?

Assalamualaikum..

Baru je azan Isyak berkumandang. Aku kat rumah. Aku kerja sampai pukul 1pm je hari ni. Kenapa dan bagaimana?

Pagi tadi, aku bangun pun dah rasa malas-malas je nak bangkit. Kalau ikut hati nak sambung pejam semula. Maka, aku capai telefon mak aku- aku habis kredit- aku mesej bos aku. Aku mintak masuk hari Isnin sebab aku penat sangat. Suka-suka hati aku je kan? Tapi, aku memang rasa sengal-sengal satu badan. 3hari tak cukup rehat.

Tak lama lepas tu, bos aku balas mesej aku. Dia marah sebab pekerja dia suka sangat mesej last minute. Kalau dia dah ada plan lain macam mana? Dia suruh aku masuk kerja jugak.

Mula-mula aku memang rasa geram sebab dia kata aku suka mesej last minute. Tapi, aku tenangkan diri dan susun ayat. Aku beritahu dia, inilah pertama kali aku mesej pagi-pagi (orang lain yang buat hal, aku kena. Aku sedikit geram). Malam tadi aku balik dah lewat. Bukan aku sengaja. Tapi tak apa, aku akan masuk kerja hari ni. Yela, bos tak izin takkan aku nak ponteng. Aku tak nak kerja aku terganggu dek tak hormat bos.

Tak lama tu bos aku balas lagi. Dia kata, dia nak keluar hari ni. Dia mintak aku kerja setengah hari. Kalau aku penat aku boleh duduk kat kaunter tolong tengok-tengok cashier baru tu buat kerja. Uish?

Aku cakap la, ok. Lepas tu dia balas lagi, dia cakap tolong dia sampai pukul 2pm. Aku tak kisah pun. Dah dia bos. Tapi, dia seolah-olah menerangkan pada aku pulak. Aku pun balas la, ye, tak apa, saya faham.

Dia balas lagi. "Thanks". Wah! Aku rasa sejuk je hati nak pergi kerja walaupun penat. Abang aku kata, itulah namanya teknik komunikasi. Hehe. Ke aku pandai buat ayat baik punya? Entah lah.

Akhirnya, aku buat je kerja macam biasa. Cuma banyak kali aku duduk dan menguap! Tak boleh kawal ma.. Bila bos lelaki aku datang, dia tanya aku bila balik. Aku cakap la, kakak kata setengah hari. Tak tau la pukul berapa. Tak kisah la bila pun nak kasi balik. Bos aku tu tengok jam pukul 1pm, terus dia kata baliklah.

Aku tersenyum dan cakap, "sekarang?" Bos aku siap suruh aku balik tidur. Dia nampak kot muka aku mengantuk sangat-sangat. Penat. Aku cakap, aku terharu dan aku akan rehat dan esok aku kerja sungguh-sungguh. Huhu.

Walaupun, banyak khabar angin kata pekerja-pekerja dulu beritahu bos kedai ni tak berapa bagus, aku rasa bos kat sini sangat fleksibel dah. Mana ada tempat lain macam ni. Cuma jangan la melampau sangat. Orang dah kasi kelonggaran jangan disalahguna.


p/s: adab bekerja kot kena jaga. Bos tetap bos. Kita pun kalau boleh nak cari rezeki yang halal kan.

Perbezaan hidup di bandar dengan hidup di kampung ~

Assalamualaikum..

Setelah merasa duduk di Selayang selama 2hari- walaupun tak sempat nak duduk kat rumah lama- aku dapat merasakan perbezaan duduk di bandar dan kampung.

Kalau aku duduk dalam bilik, nak harapkan broadband aku ni laju, mungkin setahun sekali. Tapi, duduk kat ruang tamu-macam sekarang- boleh la tahan. Cuma kalau anak buah aku ada susah nak online kat sini.

Tapi, bila aku kat rumah abang aku, mak aih! Line clear.com. Laju je aku upload gambar-gambar. Ini lah bezanya. Suka je aku.

Tapi, walaubagaimanapun, duduk kat kampung memang lagi best. Nak sidai baju pun kawasan luas. Rumah tak ada la melekat dengan rumah orang lain. Nak nyanyi-nyanyi ke, nak menjerit ke, tak ada la orang nak bising.

p/s: line tengah biru. Budak kecik belum balik. Online puas-puas. Oh, aku kerja setengah hari je hari ni, balik pukul 1pm! Apa kisahnya? Layan...

Hari Konvokesyen~

Assalamualaikum.

Aku bukan nak cerita tentang hari konvokesyen aku semata-mata, tapi jugak betapa penatnya aku tiga hari lepas sebab nak konvokesyen ni.

Hari Rabu malam Khamis aku dan keluarga aku (abang sulung, adik-2orang + mak) bertolak ke Selayang.

Malam tu jugak selepas makan aku dengan abang aku keluar cari kat mana Prince Court sebab takut esok paginya sesat dan tersangkut dalam kesesakan lalu lintas. - aku gagal temuduga tu.

Pukul 2.30am baru aku tidur dan bangun 5.30am. Esoknya, aku rasa nak pengsan.

Petang selepas Zohor, aku merempit naik GP dengan abang aku ke KTSN- Kolej Tun Syed Nasir untuk Majlis Mesra Mahasiswa Fakulti Perubatan UKM. Fuh. Aku rasa aku sorang je yang pakai baju kurung naik motor. GP pulak tu.

Bila balik abang aku bawak Kawasaki apa entah- bukan Kawasaki besar tu, macam RXZ. Kalau bawak Motor Kawasaki E..ape entah tu karang aku melayang pulak. Yang aku tak boleh lupa, aku hampir tertidur atas motor. Bila abang aku laju je aku tersedar. Aku rasa hampir melayang ke belakang dan terhempas kat kereta belakang.

Malam tu, kitorang semua tidur awal. Adik aku nak ajak ke KLCC pun semua orang dah terbongkang. Abang aku fikir paling-paling pun nak bawak jalan ke Selayang Mall ke, main bowling ke. Sebabnya, budak-budak tu sehari kat rumah je. Cuma petang tu main ke Bukit Pagong/Tagong entah la lebih kurang la tu.

Keesokannya, aku bangun pukul 5am. Bersiap-siap nak pastikan sampai Bangi 7.30am. Majlis selesai sebelum Zohor. Lepas tu, sibuk la buat sesi fotografi- masa ni muka aku memang comot dah sangat-sangat. Tudung pun dah senget. Lepas Zohor, barulah muka aku semenggah sikit.

Petang tu, alang-alang dah sampai kitorang singgah ke Pesta Konvo-UKM. Aku beli baju korporat (koprat kapret kata mak aku) yang aku dah lama mengidam. RM68 pun lantak lah. Aku dah simpan duit untuk tu. Kalau ikut hati nak beli sweater sekali, tapi tak berani nak guna duit pulak. Hoho. Aku belikan Is T-shirt UKM satu. Nak beli kat yang lain-lain dah diluar kemampuan.

Semalam Mahgrib nak dekat Isyak baru sampai rumah. Nasib baik dah berhenti rehat kat Sg. Buloh- kaki abang aku dah hampir tak rasa apa-apa sebab bawak kereta lama sangat. Kaki mak aku pun dha bengkak. Kaki aku? Melecet dah pakai kasut lama sangat.

Malam, aku masuk tidur awal. Pagi-pagi ni, aku mesej "Kakak"- bos aku- ingat lagi? Aku mintak nak masuk hari Isnin, aku betul-betul tak larat. Menaip ni pun aku rasa lenguh sangat sebenarnya. Adudui..

Akhir kata, tahniah untuk para graduan tak kira di mana anda berada. :)

p/s: doakan aku dapat kerja cepat la ye.
 Cuti tak diluluskan. Bos nak keluar. Aku kena datang jugak. Maklumlah, orang penting. hukhuk..
Mak aku yang ambik gambar ni.. :)