Pengikut

Monday, January 30, 2012

[Tulisan] Bunga juga punya resah~

Assalamualaikum warahmatullah


Fokus pada bunga je~Tangkai leka senda
Angin endah tabur debunga
Semarak bunga mekar
Indah tanpa sedar
Mencuri pandang bola mata

Lenggok gemalai sang bayu
Bawa puisi-puisi berlagu
Khabar jauh haruman
Mengusik deria
Terpana sukma

Merah rasa mahu jadi putih
Lari enggan jadi panah
Menusuk kalbu-kalbu
Bimbang kalah
Sebelum tiba waktu


Sajak ni dah lama dah. Sebelum ni dalam blog lain yang aku dah tak aktif. Saja import semula ke dalam ni. Luahan hati kot. Kih kih.

p/s: Aku bukan penyajak. Cuma menulis suka-suka. Maaflah kalau tak berkualiti. 

Aku semakin berani?

Assalamualaikum warahmatullah..

Hari ini, aku akan ke KL lagi. Kali ni aku menumpang rumah bekas kawan sekelas kat U (seorang pengajar). Nasibla dia sporting. Tq, Kak Liza.

Ye, aku akan pergi untuk interview kat syarikat teksi tu. Aku bawak adik aku sekali, untuk langkah keselamatan.

Walaupun hakikatnya aku memang sedikit takut nak ke tempat baru seorang diri, aku rasa aku dah semakin berani. Kalau aku yang sebelum ni mustahil aku akan buat keputusan untuk pergi macam ni. Aku akan fikir lebih 19ratus kali kot. Tapi, kali ni aku lebih cepat buat keputusan.

Mak aku berkali-kali suruh aku mintak tolong abang sulung atau sepupu aku hantar bila kat KL nanti- ke tempat teksi tu- tapi, aku tak nak. Aku rasakan aku dah cukup besar untuk berdikari. Lagipun, KL tu penuh dengan public transport, tak macam kat tempat aku ni.

Aku memang takut tapi, aku fikir, sampai bila? Aku kena lebih berusaha keras untuk mencari rezeki kan? Hidup aku selama ni terlalu confined (terkongkong) dalam bilik kecil dan dalam dunia aku sendiri je. Aku kena berusaha untuk lebih matang.


Break It!

Mungkin melihatkan kawan-kawan aku yang bekerja bersungguh-sungguh haritu, siap buat extra kerja, OT, aku jadi cemburu. Aku nak kerja jugak. Walaupun diorang ada mengadu kepenatan kerja, tapi, diorang berusaha pergi jugak demi sesuap rezeki tu.

Ye, aku harap aku akan jadi lebih matang dalam menjalani hidup aku. Aku tak boleh terus berangan-angan nak jadi kanak-kanak yang sentiasa gembira.

Aku bawak adik aku jugak dengan harapan boleh beri resume dia sekali. Kot lah boleh nak interview dia sekali, kan? Adik aku pun duduk saja tunggu result STPM. Dia pun pandai bercakap (lebih pandai dari aku). Kalau aku dengan dia sama-sama dapat, boleh la sewa bilik sama-sama kan? Panjang aku fikir.

Ah, tak nak fikir aku akan gagal! (Okay, dah terfikir dah pun). Tapi, aku harap ni akan jadi batu loncatan untuk aku selepas ni. Bila dah kat sana, senang sikit kot nak cari kerja yang bersesuaian dengan bidang aku.

p/s: Ramai orang cakap, aku tak matang. Ramai orang cakap aku kurang keyakinan diri. Yosh! cP, sila berusaha lebih lagi!