Pengikut

Monday, November 14, 2011

Belum buat pregnancy test dah dapat buat buku?

Assalamualaikum

Hari ni kakak ipar aku pergi ke klinik kesihatan kat tempat aku. Niat untuk buat pregnancy test, tapi bila dah kat sana tak payah buat pun. Terus buat buku. Cuma diberi surat untuk buat blood test kat tempat lain. Dia fikir kak ipar dah buat urine pregnancy test sendiri tak payah buat la kot.

 Tapi, bukan ke test kit tu tak boleh beri keputusan yang salah atas beberapa sebab? Memang la disuruh buat kat klinik satu lagi Rabu ni, tapi, buku dah buat dah pun. Bukan la nak fikir negatif, tapi kata lah kalau keputusan negatif. Bukan ke haru..?

Tak tau la. Aku tak belajar jadi jururawat masyarakat dan tak tau sistem. :P

Bos tak nampak, tak pe..

Assalamualaikum

Baru terbaca tentang amanah kat page En. Ben. teringat pulak aku kes-kes kat kedai bila pelanggan mintak kurang harga.

Rami yang mintak kurang beberapa sen. Kadang mintak harga supaya genap. Aku jadi serba salah. Bukan aku nak letak harga mahal, aku cuma pekerja.

Kadang ada yang mintak aku telefon bos untuk mintak kurang harga- kalau barang besar atau beli banyak aku tak kisah nak telefon. Aku telefon je walaupun segan jugak sikit-sikit telefon bos.

Cuma yang aku tak seronok bila ada yang mintak kurang sikit, lepas tu bagi alasan berapa sen je, bos tak tau, bos bukan ada. Suruh aku kurangkan harga jugak. Tolonglah ye, saya cuma pekerja. Saya kena bersikap amanah.

Tiap kali terpaksa menahan rasa malu, bila ada orang mintak kurang macam tu. Aku tak tau nak cakap apa. Kadang nak je aku cakap aku kena amanah. Lebih-lebih lagi aku orang Islam takkan tak faham kot? Tapi macam kasar bunyinya. Akhirnya aku cuma cakap, saya kerja je. Kalau pekerja satu lagi akan cakap bos tengok dari CCTV. Yelah, kalau bos tak tau pun bukan ke ada yang Maha Mengetahui tengah memerhati setiap perbuatan kita walau sebesar zarah?

Hutang 10sen pun entah berat macam mana kat akhirat nanti, kalau aku dengan sengaja bagi harga rendah, berapa tan aku nak kena pikul nanti?

Itu baru soal duit, harta benda yang nampak. Banyak lagi amanah-amanah yang ada pada kita yang kita tak nampak selalu terleka ni.

Dari Abu Hurairah:
“Tanda-tanda munafik itu ada tiga: apabila bicara, dia dusta; apabila berjanji, dia ingkari; dan apabila dipercaya (amanah), dia berkhianat". (Hadist Sohih). Sumber

Ada apa dengan 12/12/12 ?

Assalamualaikum

Tarikh 11/11/11 telah berlalu dengan ramai yang meraikan majlis perkahwinan, kelahiran dan tak mustahil juga yang meratapi kematian orang tersayang.

Tahniah untuk yang meraikan hari bahagia, dan takziah untuk yang berduka.

Tapi, perasan tak? Tahun depan, 12/12/12 merupakan peluang terakhir untuk dapatkan tarikh yang cantik untuk era 2000? Kalau nak dapatkan tarikh catik lagi kena la tunggu tahun 3000 kalau ada.

Tak boleh nak dapat tarikh 13/13/13 sebab mana ada bulan 13 kan?

So, apa lagi? Sila la rebut peluang yang ada ni ye? Hehe. Kalau ada yang nak merancang apa-apa, sila la rancang.

p/s: Merepek meraban lagi.