Pengikut

Monday, January 16, 2012

Fresh graduate kami memang tak ambil~

Assalamualaikum warahmatullah..

Hari ni, aku keluar lagi dengan harapan untuk mendapat kerja. Memang tak mudah. Aku pergi ke klinik-klinik yang tutup semalam. Ada satu klinik je yang mintak aku isi borang, klinik gigi, walaupun tak ada kekosongan.

Masa aku mula-mula tanya tentang kerja kosong tu orang kat situ tanya, 

"Ni lepas SPM la ni?"
Aku buat muka segan dan beritahu la yang aku ni dah 24tahun. Aku seorang fresh graduate dari UKM dalam bidang nursing. Diorang tertanya-tanya, UKM ada nursing ke? Pulak.

Klinik lain? "Buat masa ni tak ada," itulah jawapan diorang.

Aku jugak buat lagi salinan fotokopi resume aku. Aku nak hantar ke hospital-hospital lain kemudian. Kat sini, ada satu hospital swasta yang uniformnya agak okay. Kawan aku yang dah kerja pun nak cuba mintak kat situ, sebab uniform. Kitorang pun berjalan lagi menuju ke hospital tu, tanya kat mana human resource department.

Sampai je kat sana, kitorang tanya la, boleh hantar resume?Kerani kat situ pulak tanya untuk jawatan apa? Bila cakap nurse je, dia tanya pengalaman. Bila beritahu, dia terus jawab, " fresh graduate kami memang tak ambik." Dia nak pengalaman satu tahun sekurang-kurangnya. It's happening again and again. Semua nak ada pengalaman. Aku nak bina pengalaman korang tak bagi peluang.

Terus terang, masa tu aku memang terus rasa seolah-olah nyawa aku terbang dari jasad. Lemah je. Mungkin kawan aku tengok muka aku lain macam, dia terus cakap,"tak apa, rilex cP, rilex."

Aku terus tersedar. Aku dah berusaha. Hasilnya, aku patut berserah pada Allah.

Tapi, aku dah penat dan kitorang pun dah tak tau nak ke mana. Aku ajak kawan aku ke pejabat pos dan aku hantar resume yang ada ke 2buah hospital lagi. Cuma dua cover letter je aku buat.

Lepas tu, aku beli cardigan. RM19.90. Aku tertinggal cardigan yang aku nak pakai kat kampung sebenarnya. Tak cukup baju kalau tak ada. Heh.

Petang, aku cuma duduk kat rumah, tengok cerita Korea dan tidur.

What more can I say?
p/s: Jangan biar aku kalah.

5 comments:

Iffah Afeefah said...

usaha lgi

gambate!

aik muke mude le tewww

.........cP~ said...

Bukan muka muda kot. saiz je tak besar mana.

..cik hana.. said...

x per cP...insyallah nanti ada la tu rezeki utk bekerja...:)

CIK TOM said...

jgn patah smgt..smbl cr kerja nurse cb cr kerja lain jgk...mn tau dpt...nanti dpt kerja smtra tue boleh try cr kerja nurse..sbb kdg2 kita xkan dpt kerja apa yg nak..tue pntg cr dl pglmn wlpn bidang lain..

.........cP~ said...

Pengalaman yang dia nak adalah dalam bidang ni. Kalau kerja bidang lain tak dikira pengalaman dah la.