Pengikut

Saturday, September 15, 2012

Gigil: "Post Delivery" Pitam!~

Assalamualaikum warahmatullah...

Haha. Hari ni sebenarnya aku Night Off, tapi aku kena kerja double shift. Tak apalah, fikir je la dapat duit locum. Huhu.

Apa yang buat aku gigil? Penat kerja? Lapar?

Memang penat la jugak, ramai pulak patient hari ni, walaupun hari Sabtu. Lapar? Memang siang tadi sibuk sampai tak sempat makan. Lepas tu, kawan aku kasi coklat. Kekeke...

Aku gigil sebab...

Tadi, aku bagi ubat pukul 8pm kat seorang patient ni. Dia baru lepas bersalin. Dia kata nak pergi toilet. Lama jugak aku pastikan dia larat ke tidak, pening ke tidak, boleh ke nak bangun. Dia kata, boleh. Dia nak cuba. Dia kata dia dah minum milo, dah makan- supaya ada tenaga. Aku pun bersetuju nak bawa dengan ditemani suami dia lah. Langkah berjaga-jaga.

Perlahan-lahan aku ikut setiap langkah yang diajar, satu persatu aku suruh patient buat. Berkali-kali aku tanya, dia okay ke? Kalau pening atau rasa tak larat cepat-cepat beritahu. Suami dia jaga sebelah, aku jaga sebelah.

Berjaya! Sampai ke toilet. Selepas dia buang air kecil (rujuk notes), dia tiba-tiba rasa pening. Ini normal. Cuma kena berjaga-jaga. Aku pun mintak patient bertenang, pandang atas dan tarik nafas dalam-dalam, dan hembus (deep breathing). Aku mintak suami dia basahkan muka dia, bagi dia minum air sikit (dalam toilet-oops, emergency maa..). Dia semakin okay.

Aku beritahu, kalau dah okay baru kita bangun ke katil. Tak nak la dia tiba-tiba pengsan. Aku bagi dia masa. Tapi, dia semacam serba salah buat aku tunggu lama. Dari awal lagi pun dia kata nak pergi ke toilet dengan suami dia je, tapi aku bertegas nak teman-kalau apa-apa jadi susah aku.

Setelah beberapa minit, dia kata, dia dah okay. Boleh bangun. Aku pesan lagi, kalau pening atau tak larat cepat-cepat beritahu. Elok je sampai kat pintu toilet,

"Saya pening.." dan dia terus lemah. Mujur ada suami dia pegang. Tapi, suami dia cemas sangat sampai menjerit mintak tolong. Aku pun cemas jugak. Alhamdulillah aku dapat fikir dengan baik, aku tarik call bell dalam toilet- call bell toilet ni bunyi lain sikit, bunyi emergency. Maka, kawan aku pun datang dan semakin ramai orang datang. Kami ramai-ramai angkat pesakit naik atas katil.

Alhamdulillah, dengan bantuan semua orang patient baring kat katil. Cek tekanan darah, normal, cek oksigen dalam darah, normal. Lega!

Lepas tu, staf yang lebih senior pun tolong tenangkan patient. Memang normal sebab dah keluar banyak darah masa bersalin, memang sesetengah patient ada risiko macam ni. Kemudian, suruh patient minum milo dan makan biskut. Bagi ada tenaga sikit.

Lega. Kalau lah aku benarkan patient pergi toilet sendiri tadi. Patient pulak berkali-kali mintak maaf dengan aku. Bukan salah dia pun. Cuma muka aku ada la cuak sikit. Tangan pun ketar. Takutla kalau patient jatuh.

Hee.. Mujur pernah sekali jadi macam ni sebelum ni dan senior aku dah ajar cara nak hadapi, kalau tak, aku yang terlebih cuak.

Notes:
 1.Penting untuk patient lepas bersalin buang air kecil dalam tempoh 4-6jam sebab nak bagi peranakan boleh mengecut- uterine contraction- kembali ke bentuk asal. Kalau tidak risiko pendarahan lebih tinggi.)

2. Pertama kali nak pergi tandas lepas bersalin, lebih baik ada nurse yang ikut. Sebarang kemungkinan boleh jadi. Hee..

p/s: Alhamdulillah, walaupun sedikit lambat, adik aku berjaya dalam rayuan UPU. Nampaknya, rezeki dia memang dengan buku dalam library. Dari tingkatan satu sampai 6atas jadi pengawas pusat sumber, siap jadi Naib Presiden pulak. Sekarang dapat kursus pengurusan Perpustakaan dan Maklumat pulak. Kerja dengan buku la. Bestnya..

1 comment:

JungRara said...

Kalau saya, mesti cuak gile handle patient tu...tp pengalaman mcm ni mmg seronok kn..