Pengikut

Tuesday, April 19, 2011

Kenapa Perlu Ada Malu??

Assalamualaikum..

how are you? ayam tak patuk, itik tak sudu..

well2x.. terasa cam lama dah tak ade idea nak buat entry yang berfaedah. so, aku pun terfikir la nak cerita hal aku balik kampung. boleh kan?

ok. ceritenyer......once upon a time...(bayangkan ye....) dalam sebuah kampung.....

aritu, aku balik kampung. atas reason seperti pada post aku sebelum ni.

so, aku duduk2 la. tetiba mak aku cakap, " cP (of course mak aku tak panggil aku cP la), kalau ko tolong urut agaknya sedap gak ni." (ahaha..tak leh tahan, ayat mak)

entah kenapa, aku malu sungguh nak urut mak. rasa macam mengekspresi kasih sayang- aku memang la sayang mak aku- tapi, janggal sungguh la.

aku pun pegang le bahu mak aku. mak aih! keras sungguh. mak aku kate, biasa la. semua orang pun cakap, kalau urut mak, keras betul badan mak- keje kuat.

aku pun urut je la.

persoalannya: KENAPA AKU RASA JANGGAL DAN MALU??

entah la. mungkin sebab aku tak biasa....teruk kan? ye la, duk jauh dari mak. mana ada rajin sangat mengekspresi kasih sayang ni. tapi kan, aku rasa kalau aku tak urut mak aku aritu, aku akan menyesal kemudian nanti.

“Dan Tuhanmu telah memerintahkan supaya kamu jangan menyembah selain Dia dan hendaklah kamu berbuat baik pada ibu bapakmu dengan sebaik-baiknya. Jika salah seorang di antara keduanya atau kedua-duanya sampai berumur lanjut dalam pemeliharaanmu, maka sekali-kali janganlah kamu mengatakan kepada keduanya perkataan "ah" dan janganlah kamu membentak mereka dan ucapkanlah kepada mereka perkataan yang mulia. Dan rendahkanlah dirimu terhadap mereka berdua dengan penuh kesayangan dan ucapkanlah: "Wahai Tuhanku, kasihilah mereka keduanya, sebagaimana mereka berdua telah mendidik aku waktu kecil.(doakan mereka)"” (QS. Al-Israa [17]: 23-24


percayalah, selagi ada masa, jangan la sesekali lawan cakap. memang ada ketikanya, kita pun tak perasan yang kite dah sakitkan hati mak ayah. betul tak aku cakap?

kite sembang biasa je, tetiba sedar tak sedar, mak dah kecik hati. so, mintak maaf, atau pun lepas tu pandai2 la amik hati ye. hehe.

p/s: malu biar kena pada tempatnya, mungkin kita bukan malu, tapi EGO!!

3 comments:

Hidaya Sarbini said...

ank yg baik..sekali skala urut mak ape slhnyer kan..?? ermm takut la pulak bila awk gtaw satu kelas kena marah.. tp sy x jumpa dh sem depan dgn lecturer tue..tapi tak taw la kalau kena repeat paper..huhu

saya afiqah laa (: said...

hahahaa lawak bila cp malu bila na urut mak..tp klo fiqah laa lebih kurang jugak malu na ekspresi kan rasa syg tuu..hehee ta tau laa kenapa..kenapa ae?!!

.................cP~ said...

Hidaya: hehe..dulu kecik2 selalu pijak2 je..ni dah beso, karang patah pulah. ha'a. memang kena la satu kelas. macam2 emosi ada..

fiqah: tu la pasal. memang rasa sangat janggal la. tak tau nak cakap camne. tapi, urut jugak. kalau tak bila lagi, kan? tak mau menyesal kali kedua. ish2. bukan malu kot, ego dan tak biasa.