Pengikut

Monday, February 27, 2012

Pernah tak korang macam ni? Habit atau...?

Assalamualaikum warahmatullah..

Aku nak tanya, korang pernah tak alami dan melakukan perkara ini?

Korang beli makanan,


Korang beli tak la banyak-banyak ikut nafsu pun. Sikit je. Kalau tempat yang selalu nasik penuh tak hengat, korang mintak separuh. Kemudian, korang makan. Bila makanan dah jadi takat ni,


Tiba-tiba korang dah kenyang. Makanan tu tak semestinya nasik pun. Macam, bila dah sikit sangat, sekali dua suap je lagi nak habis dah rasa tak larat nak makan. Memang rasa tak larat nak makanlah.

Bila fikir membazir, telan je lah jugak. Tapi, kan tak elok makan terlebih kenyang. Ke nak kena fikir camne?

Pernah alami? Macam mana nak atasi?

p/s: Banyaknya nyamuk hujan-hujan ni. Teringat kisah nyamuk dengan raja namrud.

19 comments:

mirmashi said...

telan aje sesuap dua tue . huhu . sayang nak buang .

saya tak tipu.... said...

silap org!kak nina mkn,x penah x abih!kecuali kalau makanan tu BASI!

dyabunga said...

dya telan jugak..membazir plak sbb tinggl sesuap je

hairilnua said...

wah... untung laa... kalo basi pun,, den belasah aje kalo lapo.. selang sejam 2 nanti kene la jadi penghuni tandas.. hahahaha..kalo x larat nak abihkan,, bagi la en kucing ke,, cik tikus @ bewak skalipun..dr terbuang gitu saje.. kan susah..

hairilnua said...

wah... untung laa... kalo basi pun,, den belasah aje kalo lapo.. selang sejam 2 nanti kene la jadi penghuni tandas.. hahahaha..kalo x larat nak abihkan,, bagi la en kucing ke,, cik tikus @ bewak skalipun..dr terbuang gitu saje.. kan susah..

SAYA BUKAN SAMDOL said...

kalau ayah aku dia paksa makan sampai habis

follow u back, thanks

Nelly The Strange said...

pernah ...konon masa ambik tu dengan nafsunya terasa semua sedappp !!
bila dah makan , kenyang ~~
-.-

fatin amalina husna said...

x pernah..haha..
sbabnya husna jenis yg telan jee..

nor amni sarah muhammad zin said...

hehehe..suke entry ni..tapi memang betol kan?ramai sangat wat prangai camni..paling xsuke, bila dating ramai tetiba menjadi "kenyang" ;p

biQa Hatmin said...

haha selalu makan sampai tulang terakhir....melainkan betul2 tak sedap baru tinggal sikit.hahaha

Eza Boom Boom said...

Eza akan jadi macam ni bila orang kata Eza gemuk time makan. haha. terus stop makan.. :) Lepas nak emosi stabil, sambung balik makan. ngeh3..

Ca Cik Duyung said...

kalau da tertinggal sesuap dua tu paksa makan walau pon kena take time untuk sumbat lagi..heh3

FahmiFaiz said...

kalau tinggal sejemput dua tu,,terpaksa la sumbat jugak...kesian plak rasa nye kt nasi tu..huhu

Btw, sy dah edit latest post tu..sori la ye, kalau taknampak gambar..sbb smlm internet conection slow..upload pic lmbat gila..huhu

FahmiFaiz said...

kalau tinggal sejemput dua tu,,terpaksa la sumbat jugak...kesian plak rasa nye kt nasi tu..huhu

Btw, sy dah edit latest post tu..sori la ye, kalau taknampak gambar..sbb smlm internet conection slow..upload pic lmbat gila..huhu

pha is said...

telan je... hehehe

ILA HonEyBuNNy said...

pernah dan sellau....masa beli ikot nafsu...kata xkenyg..sekali makan xhabis...buang ja..membazirnya....sedih rasa,..sob3

Azee Hana said...

saya tggal je kalo x abis..x leh nak telan dah..huu

.........cP~ said...

Saya tak la selalu, tapi ada sorang kawan tu saya perhati dia memang selalu gitu. Kena paksa pun takleh nak go dah katanya. huhu.

Yana Libra said...

yang penting jgn beli ikut nafsu..ikut keperluan je~~