Pengikut

Monday, March 5, 2012

Vector potret secret- revealed!

Assalamualaikum warahmatullah.

Pernah dengar vector potret? Aku banyak tengok kat blog doodle dan aku tertanya-tanya macam mana mereka boleh lukis sebuah potret macam tu?

Alhamdulillah. Nampaknya, Allah beri aku ilham ni. Aku cuba pagi tadi. Aku guna kaedah yang selalu kita guna masa kecik-kecik bila cikgu suruh kita lukis. Sebab nak lawa kita buat apa?

Kita TEKAP? Tau tekap? Kita alas gambar asal dengan kertas kosong, lepas tu ikut je garisan yang ada. Kalau nak lagi lawa guna kertas karbon tapi selalunya, comot.

Aku bukak gambar aku guna paint. net, lepas  tu buat layer baru dan aku ikut semula garisan yang ada. Aku delete layer gambar asal dan tinggallah lukisan -garisan hitam. Aku check semula ada tak garisan yang putus dan perbaiki sikit-sikit. Lepas tu, aku warnakan. Siap.

Lepas tu, aku cuba pulak guna gambar anak buah kesayangan aku. Ini gambar dia.





Gambar asal, 


 

Camne? Ok tak? Huhu. Aku baru je belajar. Aku pun cuma reti warna guna paint.net je. Memang tak pandai nak buat bayang ke, tone warna ke.

Oh, Is dah balik sini. Kesian, demam dan diarrhea lagi. Selera makan, minum pun takde. Camne entah. Mujur jugak aku tak pergi kursus yang ditawarkan. Mak masih penat balik jalan. Is pulak asyik nak kena tukar diapers je.

p/s: Ya Allah, teguhkan keyakinan aku kepadaMu. Amiin.

16 comments:

fiQ'Ra said...

hihi, sooooooooo comelllll ;)

Haruno Hana 하나 said...

comelnya budak tu :D~~

Joel Leslie said...

tomeyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyyy :D

Yana Libra said...

pandainye wat~~

Fadzmie Mohamad said...

Tengah berfikir, kenapa part tangan pegang topi tu kena censored. Haha.

YaYaNsMuM said...

Teringat pulak zaman kecik2 dulu, suka sgt tekap2 nie...ekeke. Tomeynye!

Iza Teratak Usang said...

Assalam...
Cantik..
saya pun tak pandai nak buat macam tu...

.........cP~ said...

Kalau berani cuba, insyaAllah dapat hasilnya.

@Fadzmie - tak payah la nak fikir. faham2 sudahlah kenapa kena censored.

wani ★ wina said...

omeynyaaaaaaaaa~ :3

Deru Ombak said...

Waaaaa cP~~~

Pandai Dan hebat...

Betul tu kena berani mencuba... :)

Cik Azizah said...

eeh comey lah...sebijik juga tu!

SAYA BUKAN SAMDOL said...

come to mama hahahahaha :D

HasrulHassan [HH] said...

Wahh best, tertanya gak macam mana nak buat benda ni .... ooo gitu ehh. Nanti ada masa nak try la jugak.

www.hasrulhassan.com

AriF FaZDiLaH said...

comelnya. datang follow dari blog eeiyss

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

(^___^)

Nurin Nabilah said...

tlong buat untuk sy hihi :=)