Pengikut

Sunday, March 4, 2012

Hanya kerana seringgit~

Assalamualaikum warahmatullah.

Tadi keluar ke sebuah Mall. Keluar makan tengah hari. Abang bawak kereta dan parking kat tempat parking Mall tu. Seringgit tanpa kira masa. Parking, banyak kosong.

sumber : enchek google


Tapi, aku tengok banyak lagi kereta berderet kat luar tu. Penuh dan menyesakkan. Kenapa? Takkan hanya kerana seringgit?

Kalau parking kat dalam, kan ke senang kot nanti-nanti hujan. Tak lah penuh lobi Mall tu berderet-deret kereta nak menjemput orang.

Nak balik tadi, abang aku cakap, "saman parking"

Aku berpaling. Sebuah kereta yang lebih besar kena saman. Parking depan Mall tu je. Aku tanya abang aku, saman parking berapa? RM200, kata abang aku. (Tak sempat ambil gambar pak polisi tu tengah tulis saman)

sumber : makcik google

Hanya kerana tak nak bayar seringgit.

Bila kereta bergerak lagi, aku tengok lagi, kereta berderet parking tepi jalan. Jalan sibuk. Nanti, bila jalan sesak, salahkan orang lain dan bising.

Aku tak pernah bawak kereta, mungkin aku tak faham. Tapi, abang aku banyak bercerita pendapat dia bila aku naik kereta dengan dia, dan dia seorang pemandu juga.

p/s: Tak tau lagi bila akan berlesen. Hee.

13 comments:

YaYaNsMuM said...

Diorang malas tu...huhuhu

meisnani said...

hai awok...
salunye pemandu2 yg macam tu dye bnyk duit dan ta kesah pasal saman...
tp ape gunanya lot parking tu ye dak ? hahaha

meisnani said...

btw, i'm following u dear.. thanks tgglkan komen tadi.. =)

Encik Anif said...

Pengajaran buat orang kedekut tu...

Kereta hebat-hebat seringgit pun berkira!

Azmi Khan said...

nak jimat RM1 tp kena kuar RM200...
mcm x berbaloikan....

setakat RM1 jgn nak berkira sgt la. klu hilang kereta tu nnt br padan muka.....

hehe....

Cik Nur said...

RM200..mahal tu..! dari bayar saman blanja family lagi bagus kan.. :)

cik nur pernah kena saman rm50 pun rasa rugiiii..! ni rm200...nangis oo.

Noraim said...

aloh sebab seringgit kena saman rm200. sgt tak berbaloi. huhu.

kay_are said...

mahalnye.. baik park kat tempat sepatutnye dari free2 je kene bayar saman mahal camtu..

sea_lavender said...

bese la tu skg ni sume org nk cpt je~~
entry khas buat awak :
http://wanieysmile0201.blogspot.com/2012/03/penghargaan-buat-teman-blogger.html

محمد شهريل القنيطري said...

haha..tu lah kan..kerna serinngt pon nk berkira

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

sayang det yang xkena tempat... tu la kan , kita kdg2 xfikir panjang untuk sesebuah tindakan~

nur anis said...

seringgit parking tu kira murah lah tu..saya sanggup bayar singgit..sebab kedekut nak bayar saman nanti..hehe..

HasrulHassan [HH] said...

Hahahaha.. HH pernah kena macam ni, sbb tak nak bayar 20 sen, kena saman rm10 ...adeh.