Pengikut

Tuesday, July 24, 2012

Nak pindah!

Assalamualaikum warahmatullah.

Bila Ramadhan ni rasa makin kritikal keperluan nak pindah rumah.

1. Tak selesa langsung nak masak kat rumah ni. Walaupun niat masih terhalang (tak dapat beli rice cooker) tapi, memang dalam hati ada rasa berat hati nak masak.

2. Tak selesa nak guna pun barang kat rumah ni terutama peti ais. Bukan nak diskriminasi, tapi bila duduk dengan non-muslim ni terpaksa ragu-ragu jugak.

3. Susah nak cakap. Mereka dah besar, dah dewasa. Sesekali bawak teman lelaki, suami (yang duduk asing) masuk rumah. Susah nak keluar bilik. Kena sentiasa berjaga-jaga. Dah macam tak duduk rumah sendiri. Sedangkan aku pun bayar sewa jugak.

4. Roommate pun dah cakap nak pindah lepas ada lesen. Nak kena cari rumah lain awal-awal. Tak nak duduk bilik ni sorang-sorang. Tak larat nak bayar.

5. Entahlah. Kalau boleh nak ada kawan dalam rumah ni. Bosannya..Kalau boleh biarlah yang boleh masak sama-sama, deal apa-apa sama-sama, kemas rumah dan buat aktiviti-aktiviti dalam rumah sama-sama. Rindu zaman duduk kat apartmen masa belajar.

Kawan yang tengah cari rumah pun masih tak dapat cari. Susah betullah nak cari rumah dan bilik kat sini. Yang sesuai dengan citarasa. Aku rasa macam duduk oversea. Payah betul nak survive.

p/s: Malam ni buka ala kadar. Malas dah nak fikir nak cari makanan. Bukan ada kedai nak pergi beli pun. Tak bestnya duduk sini. Tapi, terima je lah seadanya. Mujur ada tempat tinggal lagi.

Cuti raya, raya ke-4 selama 3 hari je. Hari ke-4 cuti kerja malam. Baju raya banyak (kain pasang orang bagi, dan mak suruh beli), pakai entah bila nanti. Sebelum raya pun cuti dua hari je sebab lepas naik shif malam patut cuti 3 hari, (sleeping day, night off + day off) tapi, day off terpaksa kerja shif pagi pulak. Tak tau la dapat balik ke tak. Mak dah pesan siap-siap suruh tolong kemas rumah. Hmm..

5 comments:

Cik Nur said...

err..yg lain2 tu bolehlah di elakkan..tapi kalau dah bw masuk lelaki tu, rasa mcm tak best je..

cp kalau xtahan, pindah je laa..untuk kselamatan cp juga.. :)

.........cP~ said...

tengah survey cari bilik lain..masih tak jumpa.

sitiezahim said...

kalau tak bes kat umah sewa mmg tak bes kan. dulu saya penah pjj ngan husben, ada sekali housemate saya pon pjj. so wiken kami gilir2, kalau saya stay (suami datang), dia akan balik umah husben dia. tp kejap je, lepas tu saya dok sorang balik. sunyi je rasa huhu...

Chic Na said...

kalau tak selesa better pindah je. sbb kita balik keja penat2 nak jgk rasa selesa kat rumah tu. :)

nuyui a.k.a miss YUI said...

kalau kat ipoh, leh la duk ngn yui..