Pengikut

Saturday, September 22, 2012

Just Because I'm Single and Young~

Assalamualaikum warahmatullah..

Kadang-kadang nak je aku suarakan. Tapi, takut dikata aku ni banyak complain.

Setiap kali nak mintak aku buat double shift secara tiba-tiba, mesti ada je yang cakap,

"you single lagi, tak ada apa-apa komitmen. Muda lagi, kena kerja kuat."

Tadi pun, setelah aku dah set dalam minda aku akan kerja shif pagi sahaja, maka, aku boleh buat persiapan untuk interview, aku diminta untuk buat double shift sebab labour room sibuk. Staf senior kat luar kena masuk nursery, aku kena kerja kat luar (wad).

(Sedangkan semalam, bila senior aku tanya sister boleh tak dia cuti dan aku ganti kerja kat wad, dia kata tak boleh sebab dua-dua junior, takut petang sibuk- pelik.)

Bila aku kata tak boleh sebab ada hal, dia tanya,

"hal apa yang penting sangat? Tak boleh ke tangguh lain hari?."

Hanya sebab aku belum berkahwin dan muda tak bermakna aku tak ada tanggungjawab selain pada kerja. Tak juga bermakna aku tak faham erti penat bila bekerja lebih masa.

Aku juga seorang anak, seorang kakak, seorang adik, seorang kawan dan aku juga ada tanggungjawab pada diri aku.

Aku pun rasa serba salah jugak. Cuma, kamu semua mungkin tak nampak. Kalau bukan aku ada hal penting, sakit, penat sangat atau aku bukan kat kampung, aku boleh je nak kerja double.

Hmm. Harap tak ada la sesiapa bising-bising atau sangka aku tak nak tolong. Lagipun, mula-mula memang mereka tanya orang lain dulu, tapi orang tu kata tak boleh buat.

Serba salah, tapi, aku memang perlu bersedia untuk interview dan ada hal adik aku yang perlu aku uruskan. Cumanya, aku tak suka nak beri alasan panjang lebar pada orang. Aku lebih suka kalau orang terima tanpa banyak tanya.

p/s: I hate that when I devote myself to my job, I seems to neglect my devotion to God. Oh, please, I couldn't handle this any longer. Send me somewhere. A place where I'll remember You whenever.

7 comments:

Iffah Afeefah said...

ye sume keje memang cmtu

akhirnye y mude y terlebih stress

Fai CeritaCinta said...

lumrah... manusia memang majoritinya berpikiran mcm tu..kadang2 fai pun terpikir, "orang mcm diorg ni takda perasaan ke eh?"

Choki said...

Sometimes we can't be too nice kak..Ckp je kenapa akak x leh buat double.Us being too nice might result into stress yg byk tau.Tp ni opinion saya je la..Hehe :-)

Mak Wardah said...

Salam, itu dah jadi asam garam alam pekerjaan, sabar dek...insyaAllah semuanya akan dipermudahkan...

auntacu81 said...

Akak pun pernah berada situasi tersebut macam kita tiada tiada family pulak kan sebab takde kawen lagi...uhuhu...apa-apapun ambil perspektif positif sebagai latihan untuk tingkatkan prestasi kerja kita lagi...:)...bersabar yer...:)

sitiezahim said...

betul tu. walau saya tak penah kena sbb kawin awal, tp saya mmg selalu nampak orang bujang kena camni..kesian sangat..bertabahlah..ps:kadang2 kita baik, orang pijak kepala..huhuhu

K O R I E said...

knapa mcm ni, xnak la gitu. mesti penat !
kesian awk.