Pengikut

Thursday, July 19, 2012

Segmen Nostalgia Ramadhan~

Assalamualaikum warahmatullah.

Dek tertarik dengan hadiah utamanya, aku join. Dah lama tak join segmen. Sebenarnya, mak ada cakap-cakap haritu nak beli Al Quran digital ni.

Nostalgia Ramadhan aku tak lain dari kisah yang satu: Pemergian arwah abah pada 5 Ramadhan 8 tahun lalu.

Kalau ikutkan tak nak cerita. Sedih kot. Kekeke.

Takkan lupa pagi tu kat asrama aku bangun seawal 5 pagi. Aku membersihkan diri dan mengambil wuduk. Aku ambil Surah Yasin dari locker, dan aku baca perlahan-lahan di tepi katil. Baru saja seminggu lalu aku balik kampung.

Beberapa hari tu, aku tak dapat bercakap dengan abah bila aku telefon. Lepas tu, semalamnya hujan sangat lebat, guruh berdentum, kilat sabung menyabung. Dek sekolah atas bukit, memang tak berani la nak guna telefon awam.

Hari tu dari pukul 9pagi, ada ujian Matematik. Latih tubi untuk lebih tepat lagi. Maklumlah, dah nak SPM. Masa tu paper 1 (Tak pasti pukul berapa)Tengah aku menjawab soalan dengan muka serius berkerut-kerut dan menekan-nekan kalkulator, aku nampak seorang junior masuk ke dewan.

Tiba-tiba, " Miss CP binti Mohd Anuar, sila ke pondok pengawal sekarang juga."

Memang berdebar-debar. Entah kenapa, hati aku dah rasa tak sedap. Aku kemas barang-barang aku. Lambat agaknya, cikgu HEP aku datang. Dia suruh aku cepat-cepat kemas ambil barang-barang penting je. Sementara jalan ke kelas, dia tanya tentang abah. Sakit ke?

Dup! Nak luruh jugaklah jantung. Air mata aku tahankan. Sesuatu dah jadi, tapi, aku cuba nafikan sedaya aku.

Sampai kat pondok pengawal, pakcik dengan sepupu aku tunggu dalam kereta. Cikgu tanya, kenal tak orang-orang tu. Aku cakap kenal. "Pakcik dengan sepupu saya"

Masuk dalam kereta, diorang cuba berbual kosong. Aku cuma mampu menjawab tanpa rela. Air mata aku dah bertakung. Aku nampak diorang pun serba salah. Sampai je aku kat rumah pakcik aku (sebelah rumah aku) aku nampak ramai orang. Air mata yang aku tahan berjurai jugak bila kaki aku jejak ke tanah.

Mana abah? Arwah dah selamat dikebumi. Tak nak lambat-lambat, katanya. Arwah meninggal beberapa minit sebelum Subuh pagi tu. Saat aku membaca Yasin kat asrama.

Penyesalan, marah dan sedih bercampur-baur. Kesal sebab baru je minggu lepas aku tak ambilkan air untuk abah yang tengah termengah-mengah. Marah sebab sepatutnya minggu tu boleh balik kampung, tapi, cikgu ubah jadual balik. Sedih. Sebab mestilah sedih.

Okay. Inilah nostalgia Ramadhan yang paling aku takkan lupa. Selepas arwah meninggal, aku selalu jalan sorang-sorang. Aku tak banyak bercakap dan aku suka mundar-mandir kat kawasan sekolah. Aku tak tau apa yang aku cari masa tu.

Kalau aku menang hadiah utama, aku memang nak kasi kat mak. Kalau tak dapat, plan nak spare duit gaji bulan depan nak belikan kat mak. Kekeke...Tak tau la berapa harga.

Saya nak tag:

Yui

p/s: Err.. rasa tak best la tulis kisah sedih. I'm not asking for your sympathy, just a true story. Moral: Jangan lawan cakap mak ayah, nanti menyesal tak sudah.

11 comments:

Eza Boom Boom :) said...

truly sedih... semoga lebih tabah k cp..

.........cP~ said...

Errr...don't worry..ni ceritakan cuma untuk join segmen je..

Cik Nur said...

sedihnya..!
Al-fatihah buat arwah..

nuyui a.k.a miss YUI said...

erm,sedihnya...tq dear sudi tag..

C'Jai said...

sebenarnye c'jai sedih bace kisah ni... sbb faham dan dpt rase apa yg .........cP~ rase... c'jai pun dah xde abah...

apepun terima kasih sudi join...

nur anis said...

sedih pula saya baca....al-fatihah untuk arwah abah cp..

Sunah Sakura said...

moga arwah ayah CP tenang di sana...hargai setiap insan di sekeliling kita...

Marya Yusof said...

As salam cp,

I know ur feeling dear... Akak pun terasa nak join contest ni tp dok pk byk2 kali juga.. nak join ke taknak... Ramadhan terlalu byk cite gembira tp yg paling ingat adalah memori bila kehilangan yg tersayang... Semoga cp menang & berjaya bawa pulang Quran digital tu ye...insya'ALLAH :))

✽ ⓔ ⓔ ⓘ ⓨ ⓢ ⓢ ✽ said...

lama xsinggah sini.. salam ramadhan cP (^___^)

C'Jai said...

jom baca nostalgia kengkawan yang lain, sementara menanti keputusan pemenang di link
http://ummuainries.blogspot.com/2012/07/senarai-peserta-segmen-nostalgia.html

taqiee din said...

teruskan berdoa kpd org yg dah pergi..harta yg ada adalah doa anak yg soleh dan solehah..:)
dr segmen yg sama