Pengikut

Tuesday, December 11, 2012

12.12.12

Assalamualaikum warahmatullah..

Hee.. Hai hai.. Dah lama sangat sangat tak menulis kat blog ni. Mood tak ada la sejak kerja ni.

Tapi, hari ni dek tarikh keramat 12.12.12 aku nak menulis. Aku tau semua orang pun suka tarikh ni. Ada orang nak nikah, nak bertunang dan macam-macam lagi nak buat masa tarikh ni kan?

Oleh kerana itu jugaklah, ramai jugak ibu mengandung nak melahirkan anak pada tarikh ni. Pada awalnya dah ada 7 kes untuk pembedahan melahirkan anak / Lower Segment Caesarian Section (LSCS) tapi dah kurang tinggal 4 je sebab ada yang dah tak boleh tunggu 12.12.12. Keadaan tak mengizinkan.

Ada lagi 3 kes untuk induce of labour (IOL), paksa bersalin guna ubat. Secara keseluruhan ada 7 kes bersalin esok. Itu yang dah ada dalam senarai, yang tiba-tiba nak bersalin belum lagi.
updated: Induce of labor = 6 orang.

Apa kaitan dengan aku? Huhu. Disebakan kebarangkalian untuk esok menjadi hari yang sibuk untuk wad kami, maka, sister letak aku sebagai back up untuk kerja pada malam ke-5 pada "hari tidur"/sleeping day aku. Patutnya aku kerja malam 4 hari je. Tapi kena buat locum hari ke-5, kalau wad sibuk.

Rasa macam dah confirm je aku kerja ni. Tadi pun, katil tinggal 7 je kosong. Malam tadi pun dah ada 3 kes walk in untuk bersalin.

Apalah ada dengan tarikh? Walaupun mengikut kepercayaan orang Cina, tarikh tu tak ong (tak bagus) nak jugak diorang ni lahirkan anak tarikh tu. Huhu.

Bukan je ibu mengandung ni yang semangat, "orang atasan" pun semangat jugak. Siap beritahu kat doktor, kalau boleh biarlah ada 12 orang yang bersalin pada tarikh tu. Nak masuk dalam surat khabar katanya. 12 orang bersalin pada tarikh 12.12.12. Yela, lepas tu yang sibuk kitorang ni. Lepas tu, kalau ada masalah apa-apa kitorang jugak kena marah. 

Nasiblah...

p/s: Satu lagi tarikh lawa, 20.12.2012. Ini pun kawan aku yang beritahu. Aku pun tak perasan. Diorang (berbangsa India) siap cakap lagi, dalam ramalan tarikh ni adalah tarikh end of the world. Akan jadi gempa bumi yang dahsyat. Dah ada kat beberapa tempat mula kena gempa. Aku senyum je la dengar. Mungkin la kot dalam kajian sains ada tengok mungkin jadi bencana alam yang dahsyat. Kalau end of the world (kiamat) tu...err...Wallahua'lam..

2 comments:

Chic Na said...

hai cp. lama tak menulis. ooo ada jugak eh kes macam ni? nak bersalin pada tarikh cantik. baru tau. huhu..

Mrs Velentine said...

hai cp..lama tak dtg jenguk MV ..hehehe///yup ingatkan nak kawen je..yg nak beranak pun sama gak..ingatkan time 31.08. je org berebut