Pengikut

Wednesday, July 20, 2011

Melilau mata tengok orang~

Mungkin dah tabiat aku suka tengok orang. Entahlah. Aku bukan tengok orang tu hensem ke tidak, lawa ke tidak - tapi aku suka banding budak kecik dengan Is. Aku tetap rasa Is jugak hensem. Aku cuma perhati orang keluar masuk kedai tu-tugas aku- sambil perhati segala benda yang aku boleh perhati.

Aku dah jumpa orang yang ada satu masalah kesihatan yang kau pernah tengok masa belajar mental health dulu. Aku rasa la- aku tak layak nak diagnose. Aku rasa orang tu ada tic disorder. Ataupun tourette syndrome. Aku kesian sebenarnya kat makcik tu. Kalau orang awam yang tak tau mesti kata makcik tu pelik.

Aku juga jumpa seorang yang aku rasa memerlukan perhatian dan ada masalah personality complex. Aku kesian jugak, tapi, aku tak mampu nak buat apa-apa selain layan macam orang lain jugak. Menjadi itik di kalangan ayam mungkin buatkan itik nak berkokok.

Dalam ramai-ramai pelanggan jugak, ada yang suka kita ada kat tepi sebab senang dia nak panggil. Kena tunjuk muka sedia membantu. Tapi, orang macam aku tak suka kalau diikut. Cukuplah perhati dari jauh. Bila dah rasa orang ni mungkin cari sesuatu, perlukan bantuan nak angkat barang baru aku hadirkan diri. Tapi, aku tak pasti berapa ramai yang rasa kehadiran aku merimaskan.

Tak kurang jugak dengan budak-budak kecik yang ada kat situ. Macam-macam jenis ada, Ada yang nak sangat sesuatu barang tapi malu-malu nak mintak kat mak dia. Ada yang bagi hint sikit-sikit. Ada yang diam membisu tapi tangan sikit-sikit pegang benda tu. Ada jugak yang terus je mintak siap nangis-nangis.

Oh, ada seorang ibu yang aku kagum- tak tau bagus ke tidak. Korang tau tak mainan budak kecik yang kita masukkan duit syiling nanti dia goyang-goyang lepas tu bunyi? Ada sorang budak ni, mak dia sporting habis. Mula-mula semalam anak dia mintak naik dia kasi. Lepas tu dah stop, anak dia nak lagi dia kasi lagi. Hari ni nak tau apa jadi. Anak dia seluk je poket ambik duit masukkan syiling sendiri. Mak dia dah bagi duit siap-siap. Entah berapa ringgit habis tadi.

Mamcam-macam jenis orang ada. Ish, aku sibuk tengok orang. Perangai sendiri tu? Harap aku dapat belajar dari perangai dan sikap orang lain.

No comments: