Pengikut

Sunday, January 22, 2012

Aku ni kat negara mana?

Assalamualaikum warahmatullah.

Hari ini, seperti yang aku dah beritahu, aku balik kampung. Aku naik bas lah macam biasa. Maka, aku ke stesen bas awal sebab kalau aku dah bersiap aku tak boleh duduk diam. Mesti nak keluar punya.

Ok, back to the topic. Aku sampai dalam pukul 12.30pm. Mengikut andaian aku, dek esok Chinese New Year, maka, ramailah orang bercuti dan mereka juga nak naik bas. Sebelum menunggu solat Zohor, aku yang dah beli komik duduk la kat tempat menunggu sambil baca komik.

Lepas solat Zohor, aku duduk kat depan platform menunggu, platform 11 / 12 tulis kat tiket tu. Aku bosan. Maka, mata aku menerawang. Mencari idea untuk tulis dalam blog ni lah.

Aku sedar sesuatu, aku terasa sangat asing dan takut. Sebab kebanyakan kat situ orang asing! Aku rasa macam aku je yang berada di tanah asing. Bukanlah aku sengaja nak prejudis terhadap orang asing, tapi, lambakan mereka ni buat aku rasa tak selamat di Bumi sendiri. Lagi-lagi aku ni dah sah-sah penakut.

Korang rasa tak apa yang aku rasa? Dah lima tahun aku duduk kat bandar besar tu, aku dapat rasa perubahannya. Memang makin banyak. Kat kampung aku pun dah ada. Lepas aku tamat belajar haritu, memang aku terkejut. Mak aih! Kenapa pekan kecik aku pun dah jadi pusat cari rezeki pelbagai negara ni?

Aku ni kat Malaysia ke, kat mana? Atau aku patu bangga, Malaysia dah jadi lubuk cari rezeki - ala macam Amerika. Erk. Macam tak best je.

p/s: Berbual dengan abang sulung aku memang buat aku rasa lega. Aku dan dia ada pemikiran lebih kurang sama. :)

7 comments:

nasha sanza said...

tau tak pe..saya dah rasa apa yang awak rasa...banyak sekarang warga asing sampai takut nak pergi mana sekarang nie..

Iffah Afeefah said...

Btol

negro bersepah
pakistan bangla da pijak klcc

.........cP~ said...

Tu la pasal. Serius tak faham kenapa. Tak rasa cam tak sesuai ke, duduk kat sini dengan terlalu ramai warga asing? Kalau kat oversea semua pakat cakap omputih tak la rasa janggal. Ni depa cakap apa dah la tak faham. Takut je.

nunui Joe said...

Pekan saya lagilah..
fuhh buat macam negara sendiri pulak tu. kalau ada polis tau pula lari. ohh semoga dapat kerja ya!! ;D

Teenager Housemaid said...

huwaa..malaysia ni dah macam negara asing pun ade..
trutama klu naik public transport..-_-'

Eza Boom Boom :) said...

Eza jarang kuar rumah. kih3.. sebab tu tak rasa perubahan urbanisasi kat negara ni. :P

Cik Sibuk said...

hmm..kalau kat kajang tu, dah jadi port orang indo metro kajang tu. mmg dah tak sanggup nak pergi dah..